Cultuursite zoekt razende reporters

25 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Gezocht: middelbare scholieren die over de Amersfoortse cultuur willen schrijven, filmen en fotograferen. Hoofdredacteur Marjolein Theunissen van het internetmagazine CultuurBewust.nl organiseert een talentenjacht die een stuk of twintig gemotiveerde Amersfoortse jongeren moet opleveren, die vervolgens als correspondent aan de slag gaan voor de nieuwe website Amerfsoort.CultuurBewust.nl.

Talentenjacht voor Amersfoortse jongeren

door André van der Velde

Jongeren meer betrekken bij cultuur en tegelijkertijd praktijkervaring bieden. Daar gaat het de bedenker en initiatiefnemer van het internetmagazine CultuurBewust.nl om. ,,Cultuur is een verrijking van je leven”, stelt Marjolein Theunissen (23). Het idee een cultuursite op te richten door en voor jongeren, ontstond tijdens haar studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. ,,Je wordt opgeleid tot onderzoeker, terwijl het overgrote deel van de studenten uiteindelijk heel ander werk vindt. Je kunt dan weliswaar heel goed academisch denken, maar probeer maar eens een mooie reportage te schrijven van slechts vijfhonderd woorden. Mijn missie werd het daarom studenten praktijkervaring te bieden.”

In april vorig jaar ging de website CultuurBewust.nl van start. Er zijn vijf thema’s - film, theater, literatuur, muziek en kunst - met elk een vaste parttime eindredacteur. Zij begeleiden in totaal vijftig studenten die op vrijwillige basis stukken tekst, foto’s en filmpjes aanleveren. ,,Dat doen zij in ruil voor gratis kaartjes, boeken en feedback van ons”, licht Theunissen toe. De site trekt maandelijks 20.000 unieke bezoekers.

Het idee om in Amersfoort een vergelijkbaar project op te zetten, maar dan gericht op middelbare scholieren, ontstond eerder dit jaar. ,,In februari werd ik via via benaderd door iemand van de gemeente Amersfoort. Die vertelde mij dat er behoefte is aan een soort ‘jongeren uitbureau’ en of ik daarover wilde brainstormen.” Ze houdt even in. ,,Ik dacht eerst, ‘dat doe ik niet’ en toen meteen ‘wacht even, ik doe het wèl’. Je moet ‘ out the box’ durven te denken”, lacht ze.

Theunissen maakte vervolgens een plan gebaseerd op het landelijke concept. ,,Het verschil is dat de site gericht zal zijn op één plaats en dat niet studenten, maar Amersfoortse jongeren tussen de 12 en 18 jaar de content aanleveren.” De gemeente reageerde enthousiast en trok 25.000 euro uit om het project mogelijk te maken.

De komende weken zullen jongeren op tal van manieren benaderd worden mee te doen aan een talentenjacht. Theunissen hoopt zo een correspondentenbestand op bouwen van twintig jonge cultuurminnende Amersfoorters. ,,We gaan flyers en posters verspreiden onder alle middelbare scholen en bibliotheken in Amersfoort. Het zou heel mooi zijn als zo’n 200 à 250 jongeren meedoen met een artikel, filmpje of foto’s van iets cultureel in hun stad.”

Op basis van al het ingezonden materiaal, worden twintig jongeren verkozen tot correspondent van Amersfoort.CultuurBewust.nl. De bekendmaking vindt plaats op vrijdag 1 oktober in De Kamers.

uHet aanmeldformulier staat op www.amersfoort.cultuurbewust.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie