‘Er zit wel iets van magie in’

18 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

,,Maar ik heb eigenlijk altijd al geschreven. Als kind maakte ik al gedichten’’, vertelt Anne Vernooijs. In 2000 begon ze met het in eigen beheer publiceren van kleine prentenboekjes voor jonge kinderen waarin haar jongste zoon de hoofdrol speelde. In de boekjes kwam ook aan de orde wat het betekent voor een kind om een moeder te hebben die in een rolstoel zit.

Anne Vernooijs schrijft haar eerste jeugdboek KATTENBROEK - Met ‘De poort naar het licht’ heeft de 42-jarige Anne Vernooijs haar eerste jeugdboek geschreven. Zij is creatief therapeute van beroep, maar vanwege een chronische aandoening, kwam Anne Vernooijs uiteindelijk in een rolstoel terecht en kon ze aanvankelijk haar beroep niet goed meer uitoefenen. Door haar handicap ging ze op zoek naar andere bezigheden en ging ze schrijven, tekenen en schilderen.

door John Spijkerman

Drie jaar geleden schreef ze al eens een gedichtenbundel voor volwassenen. ‘De poort naar het licht’ is haar eerste jeugdboek. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar. ,,De boeken die ik schrijf, zijn meegegroeid met de leeftijd van mijn eigen kinderen. Er zit wel iets van magie in dit boek. Het is een fantasy verhaal, waarin het gaat om de strijd tussen goed en kwaad, tussen licht en duisternis’’, vertelt Anne Vernooijs. Ze maakte zelf ook de tekeningen in het boek. Haar drie kinderen Marlinde, Quintijn en Yamir waren haar trouwste proeflezers. Ze las het boek voor aan haar kinderen en als ze commentaar kreeg dat haar kinderen er niets van begrepen, werden passages herschreven.

Het verhaal speelt zich af in het dorpje de Galle, waar de dorpsbewoners leven onder het juk van Burchtheer Galle Onoma. Om het dorp en de burcht staat een hoge muur. Er is één poort, maar deze is verboden terrein voor de dorpsbewoners. De hoofdpersoon in het boek heet Kay. Het is een nieuwsgierige jongen die wil weten waarom er een Burchtheer is die geboden en verboden oplegt. Hij gaat samen met zijn vriendinnetje Yenta op onderzoek uit. Uiteindelijk komt Kay erachter waarom de dorpsbewoners gevangen worden gehouden. ,,Kay en Yenta hebben gaven waarom ze voorbestemd zijn mensen uit het dorp te bevrijden uit de macht van die dorpsheer’’, vertelt Vernooijs. ,,Aan het einde van het boek blijkt er nog een derde persoon te zijn, die bij hun hoort’’, zegt de auteur geheimzinnig.

Sinds 2006 heeft Anne Vernooijs haar oude beroep weer opgepakt en is ze toch weer begonnen met een eigen praktijk. Ze doet ook ambulante begeleiding bij mensen thuis. De combinatie van schrijven en haar werk als creatief therapeute vindt ze prima. Ze is realistisch ,,Ik vind het leuk om boeken te schrijven, maar als je niet razend succesvol bent, kun je er niet van leven. Als creatief therapeute verzin je ook verhalen voor cliënten. Alles wat ik leuk vind om te doen, kan ik nu kwijt in wat ik doe.’’

u ‘De poort naar het licht’ (ISBN 978-90-484-1340-9) is uitgegeven door internetuitgever Free Musketeers en kost 16,95 euro en is verkrijgbaar bij de boekhandel, bij bol.com, via de uitgever maar ook via www.star-counseling.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie