Geen Ramadan-Festival in Amersfoort

18 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Dit jaar wordt er geen Ramadan-Festival gehouden. De gemeente, die het festival subsidieert, vindt dat de activiteiten tijdens het festival alleen leiden tot incidentele contacten tussen verschillende bevolkingsgroepen. En dat is niet genoeg. De gemeente wil juist bevorderen dat er blijvende, duurzame contacten ontstaan tussen groepen.

door John Spijkerman

De Ramadan is van woensdag 11 augustus tot en met vrijdag 10 september. De afgelopen jaren was de gemeente betrokken bij het Ramadan-Festival. Vorig jaar gaf de gemeente 24.500 euro uit aan het festival. Daarvoor werd een aantal centrale activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld op De Hof waar een iftar-maaltijd werd gehouden. De bedoeling was om de ontmoeting en het gesprek tussen moslims en niet-moslims te bevorderen. De organisatie van het Ramadan-Festival was in handen van MEX-IT, een adviesbureau voor intercultureel management.

Eind vorig jaar is het integratiebeleid van de gemeente Amersfoort geëvalueerd. Dit jaar was daar 123.000 euro voor beschikbaar, volgend jaar nog 73.000 euro. De gemeente wil in de toekomst meer bevorderen dat groepen meer blijvend contact met elkaar hebben. Het Ramadan-Festival zorgde daar niet voor. ,,Een losse maaltijd draagt niet bij tot een contact dat beklijft’’, zegt gemeentewoordvoerder Anne-Marie Bergervoet. ,,Je zet niet in op incidentele dingen, maar kijkt naar de samenhang. We willen meer focussen op ontmoeting en verbinding. Met de organisatoren van het Ramadan-Festival wordt gesproken hoe het anders kan, maar daar zijn we nog niet uit. Belangrijk is dat er laagdrempelige ontmoetingsmomenten worden georganiseerd waaruit makkelijker een duurzame verbintenis kan worden opgebouwd,’’ vindt de gemeentewoordvoerder. Ze sluit niet uit dat er in de toekomst misschien meer wijkgericht en buurtgericht gewerkt moet worden om dit voor elkaar te krijgen in plaats van het organiseren van stadsbrede activiteiten.

,,Het gaat erom wat het meest effectieve middel is om te werken aan verbinding’’, vindt wethouder Van ‘t Erve. ,,De iftar is geen doel, maar een middel. Het was te veel een doel geworden.’’ Dit jaar subsidieert de gemeente nog wel iftarmaaltijden van de Marokkaanse ondernemersvereniging Sebou en het Vader Kindcentrum. ,,Een iftar-maaltijd kan nog wel, als het geen doel meer is,’’ vindt Van ‘t Erve.

,,Dit jaar doen we Amersfoort niet aan met de Ramadan-karavaan’’ vertelt voorzitter Aicha Lagha van de Stichting Ramadan Festival die achter MEX-IT schuilgaat. ,,We konden geen thematische verbinding vinden met de gemeente Amersfoort.’’ Ook de data waarop Ramadan dit jaar wordt gehouden, speelt een rol. ,,Omdat veel mensen met vakantie zijn, is het moeilijk duurzame contacten van de grond te krijgen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie