‘Overal kan je worden natgespoten’

18 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Het idee deed Blokhuis vijf jaar geleden op in Los Angeles toen hij als nietsvermoedende voorbijganger stuitte op een bijzonder tafereel. ,,Ik zag een man met een dubbele supersoaker en watertanks op zijn rug een andere man benaderen, die hij vervolgens helemaal natspoot. Ik had iets van ‘wat ìs dit?’” De andere man had ook een waterpistool bij zich en zo ontstond een watergevecht. ,,Ik begreep er helemaal niks van, zomaar op straat en op klaarlichte dag, maar het zag er heel ‘joyful’ uit en wat me extra verraste was dat ze heel veel lol hadden en na afloop gezellig napraatten.”

Amersfoort drie weken in greep van Citywars AMERSFOORT - Drie weken lang zullen zich James Bond-achtige toestanden in Amersfoort voordoen. Kijk niet vreemd op als je iemand op straat ziet, die iemand anders bespioneert en besluipt. En wees er op voorbereid dat er pal onder je neus een meedogenloze uitschakeling kan plaatsvinden..., met slechts een waterpistool, dat gelukkig wel. De stad is vanaf 21 augustus het decor van Citywars en initiatiefnemer Bas Blokhuis verheugt zich al enorm op het watergevechtfestijn.

door André van der Velde

Via internet achterhaalde hij dat het ging om Citywars, een spel waarbij elke deelnemer de opdracht heeft een andere deelnemer, het target, op te sporen en vervolgens nat te spuiten. Blokhuis was erdoor gefascineerd, maar hij deed er aanvankelijk niets mee. Dat veranderde toen hij actief was binnen het Binnenstad Bewoners Netwerk. ,,Ik merkte dat er voor mijn leeftijdsgroep, rond 25 tot 35 jaar, eigenlijk nauwelijks iets innovatiefs, iets geks in Amersfoort wordt gedaan. Zo ontstond het idee om ook hier Citywars te organiseren”, aldus de 24-jarige ict-ondernemer, die de kar samen met kompaan Sander Mangel trekt. De organisatoren hebben onder meer een beroep gedaan op het buurtbudget en het jongerenbudget ‘Poen voor je plan’ om Citywars mogelijk te maken.

Ruim zestig deelnemers hebben zich inmiddels opgegeven. Ieder van hen krijgt een envelop met daarin een foto en de naam van het eerste doelwit dat vanaf 21 augustus moet worden opgespoord en op een sluwe manier moet worden uitgeschakeld. Blokhuis: ,,Het gaat erom zoveel mogelijk targets nat te spuiten. Als een deelnemer, later we zeggen nummer tien, zijn target, nummer elf, heeft uitgeschakeld, is nummer twaalf automatisch zijn nieuwe doelwit. Uiteindelijk blijft er één persoon, de winnaar over.” Diens beloning is overigens nog niet helemaal duidelijk. ,,Misschien een paar emmers water”, lacht Blokhuis.

Als organisator kan hij overigens zelf niet meedoen. ,,Dat is erg jammer, maar ‘so be it’. Ik zou het wel heel erg gaaf vinden als ik een keer op straat de uitschakeling van een target zou zien gebeuren.” Hij verheugt zich ook extra op het slotfeest op 12 september, een groot watergevecht in Park Randenbroek. ,,Dat wordt heel spectaculair. En iedereen kan meedoen”, benadrukt hij. ,,Het is niet alleen bedoeld voor de deelnemers, maar ook voor hun vrienden en kennissen en gewoon alle Amersfoorters die een watergevecht leuk vinden.”

uOpgeven voor Citywars kan nog tot en met donderdag 19 augustus op www.citywars.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie