‘Alcoholgebruik niet onschuldig’

18 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ouders moeten hun kinderen tot hun zestiende verbieden alcohol te gebruiken en ze moeten goed uitleggen waarom alcohol zo slecht is voor jongeren. Als ouders dat doen bestaat er veel minder kans op verslaving, dan wanneer ouders ‘soepel’ omgaan met het alcoholgebruik van hun kinderen, stelt Wim Zomer. Hij is voorzitter van het oudercomité van het project Amersfoort Fris.

Ouders moeten grenzen opleg-gen aan jongeren

door John Spijkerman

Het gebruik van alcohol onder jongeren is een groter probleem dan het gebruik van softdrugs. Toch lijkt alcohol onder jongeren een ‘geaccepteerd iets’ te zijn. Daaraan wil de gemeente paal en perk stellen met het project ‘Amersfoort Fris’. In dit project werkt de gemeente samen met onder meer GGD Midden-Nederland, Centrum Maliebaan, Politie Eemland zuid en de Voedsel en Warenautoriteit. De gemeente wil dat jongeren niet vóór hun zestiende beginnen met alcohol. Bovendien moeten jongeren tussen de 16 en 24 jaar minder alcohol drinken. Dit moet worden bereikt met bewustwording en informatievoorziening. Daarbij speelt het oudercomité Amersfoort Fris een belangrijke rol. ,,Ouders voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van hun kinderen, dat geeft een andere betrokkenheid bij het project dan vanuit de politie of de Voedsel- en Warenautoriteit,’’ zegt Wim Zomer. Hij is één van de ouders die zich aanmeldden voor het oudercomité na een oproep in een gemeentelijke enquête. Alcoholgebruik onder kinderen is veel minder onschuldig dan het soms lijkt. De hersenen van jongeren zijn pas volgroeid als mensen de leeftijd van 24 hebben bereikt, weet Zomer. Een hersenbeschadiging op jonge leeftijd door overmatig alcoholgebruik kan levenslange gevolgen hebben. ,,Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op beschadigingen.’’ Dat te voorkomen is een belangrijke drijfveer voor Wim Zomer.

Het oudercomité werd in maart 2009 opgericht. In de eerste anderhalf jaar van zijn bestaan heeft het comité geprobeerd bekendheid te verwerven. Zo organiseerde het comité een informatieavond voor ouderraden en medezeggenschapsraden van Amersfoortse middelbare scholen. Het oudercomité was ook met een kraam aanwezig tijdens rapportavonden op scholen en in winkelcentra. Daar bleek dat veel ouders met dezelfde vragen worstelen als het gaat over het alcoholgebruik van hun kinderen. Het komende half jaar wil het Oudercomité zich vooral gaan richten op de alcoholverstrekkers, zoals sportkantines, supermarkten en kroegen. ,,Het is nog steeds een probleem dat jongeren onder de 16 jaar makkelijk aan alcohol kunnen komen. Vanuit onze verantwoordelijkheid als ouders willen we daar wat van zeggen.’’

Scholen kunnen het certificaat ‘alcoholvrij’ krijgen, als er binnen de school geen alcohol wordt verstrekt of gebruikt. Alleen het Van Lodestein College en de locatie Muurhuizen van het Meridiaan college hebben tot nu toe van de gemeente het certificaat ‘alcoholvrij’ gekregen. ,,Niet voor alle scholen is het een hoofdthema’’, weet Zomer. Volgens hem komt dat omdat scholen tegenwoordig al zoveel op hun bordje krijgen. Een andere oorzaak is dat scholen ‘ingewikkelde organisaties’ zijn geworden waarin het lastig is de juiste personen te pakken te krijgen.

Onlangs sprak Zomer met een schooldirecteur die hem vertelde dat de school vorig jaar een dramatische ervaring had gehad met alcoholgebruik onder jongeren. ,,Voorafgaand aan een schoolfeest hadden jongeren zich ingedronken. Op de avond zelf was er ook alcohol. Het feest is toen behoorlijk uit de hand gelopen.’’ De school is nu bezig er beleid op te maken. Zomer heeft wat tips. ‘Gebruik blaaspijpjes om kinderen die hebben ‘ingedronken’ de toegang tot het schoolfeest te weigeren en serveer alcoholvrije cocktails’. Voor info: www.amersfoortfris.nl Ouders die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via oudercomite@amersfoortfris.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie