Slurp! Nazomeren met Ilja Gort

18 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De bekende schrijver, wijnkenner, componist en levensgenieter Ilja Gort staat op zondag 19 september centraal tijdens de finale van de Literaire Stadswandeling Amersfoort.

Ilja Gort (Soest 5-1-1951) woont afwisselend in Nederland (Amersfoort) en Frankrijk (Bordeaux). In het werelddorp Amersfoort werd hij populair als drummer in de band The Elements. Hij werd beroemd met het componeren van reclametunes en later met het maken van wijn en het schrijven van boeken over wijn. Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Ook kent iedereen hem van zijn wonderlijke hangsnor en zijn onafscheidelijke alpinopet.

Hij schrijft elke maand een uitgebreide nieuwsbrief Slurp! over ‘het schrijnende leed en het keiharde leven van een wijnboer’, die leest als een komisch en leerzaam stripverhaal. Scherpe observaties van alledaagse typisch Franse taferelen, voorzien van speels en spotzuchtig commentaar van een wijnboer met een fluwelen pen. Al zijn boeken kenmerken zich door een lichtvoetige, creatieve en rondborstige stijl.

In 1994 kocht hij in een onbezonnen bui een 13de eeuws kasteel Château de la Garde bij Saint-Emilion in Bordeaux om een wijngaard te starten. Niet lang daarna was hij een van de beste wijnboeren van Frankrijk en werden zijn La Tulipe Rouge, -Blanc en -Rosé van de rijpe Merlot-druif uitgeroepen tot de beste Bordeaux-wijnen. Ilja weet als geen ander na de oogst op de juiste wijze zijn druiven te assembleren (samenvoegen) en door te ruiken en te snuiven de juiste samenstelling tot stand te brengen. Zijn neus is dan ook van levensbelang en hij heeft deze inmiddels voor 5 miljoen bij Lloyds laten verzekeren. Als hij allumé (verkouden) is, kan hij niet werken en het verlies van zijn reukvermogen zou de ondergang van zijn wijngaard betekenen.

Ilja Gort mag zichzelf in het calvinistische Nederland en specifiek in het sobere Amersfoort met ironisch genoegen profileren als een ware levenskunstenaar met een wijnpassie. Hij leeft als ‘Gort in Frankrijk’. Op foto’s in zijn nieuwsbrief zie je lange, rijk gevulde tafels naast de druivenranken in de heuvels staan waar lachende mensen de glazen heffen en drinken met liefde.

Ilja Gort gaat tijdens de literaire zondagmiddag voorlezen uit eigen werk, wordt geïnterviewd door de Amersfoortse Heleen Barbas over zijn uit de hand gelopen hobby als Franse wijnboer, beantwoordt vragen van gasten en signeert zijn boeken. Daarnaast zal hij zijn meermaals gelauwerde wijn, merk La Tulipe, van zijn eigen wijnkasteel Château de la Garde presenteren en laten proeven. Bovendien komt kaasspecialist Renkema van de Leusderweg met een uitgebreid assortiment kazen uit Frankrijk en Nederland.

u Scholen in de Kunst, Coninckstraat 58, (033 4 673 473). Zondag 19 september. Start 17.00 uur, aansluitend op de Literaire Stadswandeling Amersfoort. Verwachte eindtijd: 19.30 uur. Passe-partout € 25,00 (wandeling, nazomeren met Ilja, 2 glazen wijn en kaasplank). Nazomeren apart: € 17,50 (nazomeren met Ilja, 2 glazen wijn en kaasplank)

Literaire wandeling: € 8,50

Reserveren via email: info@scholenindekunst.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie