‘Zo’n metalen brug past hier niet’

11 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Begin augustus kregen alle omwonenden van de bruggen bij het Heer Halewijnpad/Sprokenpad en het Avalonpad/Koning Arthurpad een brief in de bus met de mededeling dat de twee houten bruggen zullen worden vervangen. Dit omdat de levensduur van de bruggen afloopt. Omdat de nieuwe metalen bruggen een stuk breder zijn, moeten in totaal drie bomen wijken.

Schothorsters willen hun houten bruggen houden AMERSFOORT - Het voornemen van de gemeente Amersfoort om in Schothorst twee houten voetgangersbruggen volgende maand te vervangen door stalen exemplaren, heeft veel ergernis gewekt bij omwonenden. Zo’n twintig bewoners van het Heer Halewijnpad en het Kees Brakelserf hebben dinsdag een protestbrief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders.

door André van der Velde

De brief zette kwaad bloed bij veel omwonenden. ,,Wij willen die kolossale nieuwe bruggen niet. Iedereen in de buurt vindt ze lelijk”, zegt Willem van der Ben wijzend op de foto die de gemeente bij de brief had gevoegd. ,,En de huidige houten bruggen passen perfect in deze groene omgeving, dat moet je zo laten. Met die grote metalen bruggen zal een stuk van de charme en uitstraling van deze buurt verdwijnen.”

Van der Ben erkent dat het loopvlak van de bruggen aan vervanging toe is. ,,Dat is ook nooit onderhouden door de gemeente, maar de rest van de brug, de hele dragende constructie en de leuningen kunnen wellicht nog jaren mee. Vervanging van de loopvlakken kost ook beduidend minder dan de aanschaf en plaatsing van een totaal nieuwe brug.” De omwonenden vrezen ook dat de metalen bruggen leiden tot geluidshinder. ,,Ze zijn uit twee lagen opgebouwd, als je er overheen loopt, klinkt het lekker door. Hout daarentegen dempt het geluid.”

Wat de omwonenden ook steekt is dat zij niet bij de plannen van de gemeente werden betrokken. Van der Ben: ,,We zijn door de gemeente voor een voldongen feit gesteld. In augustus, midden in de vakantieperiode, aankondigen dat je in september aan de slag gaat, dat is een overvaltactiek.” In de brief aan het college pleiten ze ervoor de werkzaamheden een half jaar uit te stellen om vervolgens met de gemeente in gesprek te gaan.

Gemeentewoordvoerder Otto van der Leest stelt dat het vervangen van de twee bruggen deel uitmaakt van een groter project waarbij alle zestien houten bruggen in Schothorst door stalen exemplaren worden vervangen. ,,Schothorst Noord is in de jaren 80 aangelegd en de bruggen zijn inmiddels echt aan vervanging toe. Er is bijvoorbeeld houtrot geconstateerd en op den duur kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Twee jaar geleden is daarom een herstelprogramma bruggen opgesteld.”

Van der Leest geeft toe dat de in augustus verstuurde brief vragen kan oproepen. ,,De meegestuurde foto geeft een verkeerd beeld van de breedte. De nieuwe brug is hooguit maar een paar centimeter breder dan de huidige brug. Achteraf gezien hadden we misschien ook wat meer achtergrondinformatie moeten geven en moeten uitleggen waarom voor stalen bruggen is gekozen. Met omwonenden die vragen hebben, zullen we in gesprek gaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie