Zomerschool voor kinderen uit AZC groot succes

9 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

,,De zomerschool was heel erg leuk", zegt de 10-jarige Hanok, die met zijn ouders uit Ethiopië vluchtte en tijdelijk verblijft in het AZC in Amersfoort. ,,We konden lekker voetbal spelen met de meester, maar ook met juf Latina", zegt hij in keurig Nederlands, iets dat opmerkelijk is, want hij is nog maar twee maanden hier. Marie Louise Hehenkamp van Stichting Gastvrij luistert glimlachend toe. ,,Hij is heel leergierig. Het is ongelooflijk hoe snel ze de taal oppakken", zegt ze als Hanok zich weer aansluit bij de kinderen die zich op het terras van het Berghotel tegoed doen aan lekkere broodjes.

BERGKWARTIER - Met veel muziek, dans en een smakelijke lunch is vrijdag in het Berghotel een bijzonder project afgesloten voor kinderen uit het Amersfoortse Asielzoekers Centrum (AZC). Zo'n vijftig kinderen van zogenoemde 'uitgenodigde vluchtelingen' hebben de afgelopen vier weken de eerste zomerschool “ZomersWijzer” gevolgd. Zij kregen tijdens de grote vakantie op basisschool De Wiekslag gewoon les in Nederlands, schrijven en rekenen, zodat zij hier een goede start kunnen maken. Natuurlijk was er ook volop ontspanning en plezier.

door André van der Velde

Hehenkamp heeft De Wiekslag geholpen de Zomerschool te realiseren. ,,Dit was een langgekoesterde wens", legt ze uit. ,,Per jaar worden 500 gezinnen uit de brandhaarden van deze wereld door de Nederlandse overheid geselecteerd voor een verblijfsvergunning. Deze groep wordt voor vijf maanden opgevangen in het AZC in Amersfoort alvorens de gezinnen elders een plek krijgen. De Wiekslag, locatie Wereldwijzer, verzorgt al enkele jaren het onderwijs aan kinderen van de Uitgenodigde Vluchtelingen. Maar tijdens de grote vakantie ligt het onderwijs zes weken stil, terwijl voor die kinderen die periode cruciaal is om goed kennis te maken met Nederland. Ineens is er “niets” meer te leren of te doen. Ze vervelen zich gigantisch en als de school weer begint is veel vergeten."

De Wiekslag wilde deze kinderen tijdens de zomervakantie daarom gewoon les blijven geven. Hehenkamp hoorde van die wens en benaderde de gemeente voor een basissubsidie. ,,Daaraan wilden we graag meewerken", zegt Rens Groosman, beleidsadviseur integratie en inburgering. ,,Wij vinden dit een heel mooie manier om kinderen te helpen in een periode dat ze geen onderwijs krijgen. Een goede start is heel belangrijk." De gemeente stelde een kleine 13.000 euro ter beschikking.

De zomerschool overtrof de verwachtingen van docente Petra van Harten van De Wiekslag. ,,De kinderen kwamen elke dag heel blij op school en bleven blij. Ze hebben echt genoten en dat terwijl ze het moesten doen met allemaal vreemde gezichten. Ook de vele vrijwilligers, zo'n 25, hebben allemaal met volle teugen genoten. Vooraf hoop je er op, maar het is echt waargemaakt, mede dankzij al die vrijwilligers."

Diverse bedrijven en particulieren hebben bovendien ook een bijdrage geleverd. Zoals bijvoorbeeld de zusters van Sint Jozef, die vrijdag volop genoten van de gezellige sfeer en af en toe een bitterbal snoepten.. ,,De lessen vonden plaats op het kloosterterrein van de Lieve Vrouwe ter Eem, dus we waren buren", zegt zuster Jeanne. ,,Vanuit Sophie aan Tafel dat vorig jaar plaatsvond, wilden we iets voor onze buren doen. Toen wij hoorden van de Zomerschool hebben we veel knutselmateriaal, spelletjes en ook een geldbedrag bij elkaar gebracht. En", vervolgt ze met een lachje, ,,het werkte aan twee kanten: onze kasten werden zo opgeruimd en de kinderen waren er blij mee."

,,We hopen dit jaarlijks te kunnen organiseren", zegt Hehenkamp, terwijl de kinderen onder leiding van Tante Roos 'Het dansje van het hondje Fikkie' uitvoeren. ,,Inclusief een feestelijke afsluiting, want ze mogen wel een paar momenten hebben waarin we ze echt welkom heten. En naar mijn gevoel vergeten ze dit nooit meer."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie