September Uitgelezen Maand 2010

4 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Gijs ter Haar is dichter (Gijs werd tiende van de 130 inzendingen van beste poëziebundel 2006), performer en presentator. Hij is ook gastdocent: ,,Ik geef poëzieworkshops op scholen en werk bovendien bij Zimihc, huis voor amateurkunst Utrecht, als schrijfconsulent. En ik ben medeorganisator van het project ‘Uitgelezen Maand 2010’ dat dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd. Wie op het idee kwam? Amanda Bosman van Fraaier van de Waterlijn, Uitgelezen Amersfoort Karin Horst van de Centrale Bibliotheek en ik in de de functie van Zimihc.”

door Ellen de Jong

,,Helaas is de Literaire Vaarroute die onder meer op het programma stond, gecanceld en wat overblijft is de Week van het Schrijven in de bibliotheek van 4 tot 12 september en op 19 september een Uitgelezen Wandeling. In de week van het schrijven, vroeger was dat de dag van het schrijven, kunnen mensen, jong en oud, uit de hele provincie in aanraking komen met schrijven. De bibliotheek geeft verschillende workshops, onder meer op het gebied van diverse schrijftechnieken, creatieve vaardigheden en manuscript beoordelingen. Op de site van de bibliotheken: debeeb.nl, op schrijvenonline.org van Louis Stilleren en op de literaire agenda van zimihc.nl is het programma te volgen. Wat De Uitgelezen Wandeling op 19 september betreft: die begint weer bij de Kei en eindigt bij Hofje Armen de Poth en gaat langs elf locaties, op elk ervan staat een Eemlandse dichter of schrijver die in ‘t kort iets vertelt over de locatie en elke dichter of schrijver heeft speciaal voor die locatie iets geschreven. En dat wordt voorgedragen. Poëzie, korte columns of een leuke anekdote. Guido de Wijs en André Heijnekamp doen er aan mee, maar ook anderen die er vorig jaar niet stonden. Zoals Emil Bax en Eva Vleeskruyer, die dit jaar de roman, ‘De rijkste man van de wereld’ heeft gepubliceerd. Ik ben op de site van de Bieb gaan kijken naar ‘Brieven aan mijn jonge ik’ om namen te zoeken van Eemlandse schrijvers en dichters die niet eerder meededen. In de Boekenweek tijdens het Gala der Letteren dit jaar in de Bieb hadden ze speciaal daarvoor een stuk of twintig mensen uit Amersfoort en omgeving gevraagd een brief te sturen aan hun jonge ik. Die staan ook allemaal op de site.”

Wandeling

De wandeling duurt zo’n anderhalf uur en eindigt in Scholen in de Kunst om ongeveer 17.00 uur. Daar wordt dan een programma geboden rond Ilja Gort. Mensen kunnen kiezen of ze alleen de wandeling willen doen of niet. Gijs: ,,Ilja wordt geïnterviewd en geeft een lezing. Hij is reclametekstschrijver, heeft een wijnboerderij in Frankrijk gekocht en er boeken over geschreven. En recent de roman: ‘Het Merlot Mysterie’. Als toetje is er een wijn- en kaasproeverij.” Hoeveel deelnemers aan de wandeling verwacht Gijs? ,,Verleden jaar gingen we ervan uit dat als we twee groepen van twintig man hadden, het een succes was. En we hadden drie groepen van twintig mensen. Daar gaan we dit jaar weer voor.”

Inschrijven: uitgelezenamersfoort.nl. Van 4 t/m 19 september.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie