Expositie schilderijen bij Piccolo

28 juli 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ani Karakiz Vartanyan is eigenares van damesmodeaak Piccolo in de Langestraat. Ze is Armeense van afkomst, werd in Istanboel geboren en woonde daar haar tot haar 23e jaar. Daarna kwam ze, in 1979, naar Nederland en begon er een modezaak. Naast de ingang ervan hangt een vitrinekastje waarin een schilderij is geëxposeerd: met veel geel, blauw, groen en rood en als je aandachtig kijkt zie je een vorm van een vrouw erin. Het was me opgevallen toen ik er eens langs fietste. Ani blijkt te schilderen. In haar winkel zie ik nog vijf schilderijen van haar.

door Ellen de Jong

Onder de koffie heb ik uitzicht op een ervan en wel een werk waarop, tegen een oranje achtergrond, drie vrolijke dames in elegante, kleurige strapless jurken geportretteerd zijn. Ze komen prachtig uit te midden van allerlei kledingstukken die Ani in haar zaak heeft uitgehangen. Ze kreeg in één keer de smaak van het schilderen te pakken: ,,We waren op vakantie in Brazilië en daar zag ik schilderijen vol kleur en toen kreeg ik ineens een intens gevoel van binnen: dat is wat ik wil gaan doen. Via internet kwam ik in contact met een Barbera de Jong, die cursussen gaf. Je kreeg geen opdrachten maar aanwijzingen. Ik ging erheen met de gedachte dat ik mijn eigen ding wilde maken. Toen zei ze: dat moet je niet doen, je moet eerst een voorbeeld hebben. Aan de hand daarvan kan je je eigen ding maken. Ik ontdekte een schilderij van Toon Tieland dat ik prachtig van kleur vond en dat werd mijn voorbeeld.”

Het schilderij met de drie dames is zuiver figuratief, dat in de vitrine is abstract, al zie je vaag een vrouwenfiguur. In de etalage en elders in de zaak is Ani’s werk, in acryl, eveneens abstract, maar wel met figuraties.

,,Het verhaal hierachter zit zo: ik liep in de Grote St. Jansstraat en op de hoek daarvan is een lijstenmakerij waar ook schilderijen hangen. Ik zag achter in de zaak een paar grote doeken met vrouwenvormen in heel veel kleur. Ik werd er gewoon door naar binnen getrokken. Ik zag ze en ik had er direct wat mee. Er resoneerde iets in me: dit is wat ik wil maken. Ik kwam weer bij Barbera de Jong terecht om wat lessen te volgen. Ik vertelde haar wat ik wilde: vrouwenvormen, abstract in felle kleuren door elkaar heen en ze zei: ga je gang. Ik begon ermee maar van jongs af aan ben je zo geprogrammeerd dat je keurig binnen de lijnen moet blijven, dat de kleuren niet mogen uitschieten en die normen zaten nog diep in mij geworteld. En zo kwamen de drie dames tot stand. Ik vind ze niet lelijk, maar ik zei tegen Barbera: ze zijn het niet voor mij. Ze antwoordde: pak een doek en maak maar één grote vrouw en ga met je kleuren door de lijnen en toen had ik de smaak te pakken. Daarna ging ik steeds abstracter schilderen maar niet helemaal.”

u Langestraat 78, telefoon 033 - 4617868.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie