Bijzondere herdenking op Kamp Amersfoort

28 juli 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In Kamp Amersfoort wordt donderdag 29 juli een bijzondere herdenking gehouden. Voorafgaand aan de herbegrafenis van de stoffelijke resten van verzetsman Bertus de Raaf later die middag in Heiloo, wordt in Amersfoort een herdenking gehouden. Bertus de Raaf wordt herbegraven in het graf van zijn lievelingsbroer Ab.

door John Spijkerman

De Raaf kwam in 1944 om het leven in het buitenkamp Lerbeck in Porta Westfallica in Duitsland nadat hij op 11 september 1944 vanuit Amersfoort op transport was gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme. Van daaruit werd hij overgeplaatst naar het buitenkamp Lerbeck. Daar stierf hij op 10 december 1944. Na de oorlog is nooit duidelijk geworden waar en onder welke omstandigheden hij om het leven is gekomen. Na een uitgebreide zoektocht werden onlangs in een massagraf - na een DNA-onderzoek - de stoffelijke resten van De Raaf gevonden. Dat dit gelukt is, was mede te danken aan inwoners van Westfallica.

Rond de herbegrafenis van De Raaf hebben familieleden een soort ‘herdenkingsweek’ opgezet. Bij de herbegrafenis van Bertus de Raaf volgen zij daarbij de omgekeerde route die Bertus 66 jaar geleden maakte, toen hij vanuit Amersfoort naar Neuengamme werd afgevoerd. De stoffelijke resten van De Raaf werden maandag in Duitsland officieel overgedragen aan de familie. Op dinsdag werd een bezoek gebracht aan Neuengamme en op woensdag wordt een familiedag gehouden in onder meer Smilde en Emmercompascuum. In Kamp Amersfoort zal de authentieke kampbel, die slechts tweemaal per jaar wordt gebruikt, donderdag speciaal voor de gelegenheid worden geluid.

Directeur Harry Ruijs van Kamp Amersfoort zegt nog nooit te hebben meegemaakt dat een massagraf werd heropend en de stoffelijke resten van één persoon werden teruggevonden. ,,Dit is de bevrijding van Bertus de Raaf uit het kamp’’, zegt hij over de terugtocht die de stoffelijke resten van De Raaf maken en waarbij Kamp Amersfoort wordt aangedaan. ,, We willen eer bewijzen aan iemand die het leven heeft gelaten in de oorlog. Je was geen mens, maar een nummer. De man die de bel luidt, komt er speciaal voor terug van zijn vakantie.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie