'Geen kamernood voor studenten en jongeren'

21 juli 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Of jongeren in Amersfoort langer op woonruimte moeten wachten dan studenten is volgens het college van b. en w. niet te zeggen. ,,Het is niet mogelijk een gemiddelde wachttijd aan te geven die een juist en volledig beeld van de situatie op de markt'', schrijven b. en w. in een brief aan de gemeenteraad.

door John Spijkerman

In januari van dit jaar werd in de gemeenteraad gesproken over de huisvesting van MBO-ers. Vanuit de SP-jongeren was aangegeven dat in Amersfoort onderscheid wordt gemaakt bij het toewijzen van studentenkamers: HBO’ers zouden voorrang krijgen op MBO-studenten. MBO-ers worden door de gemeente niet als studenten gezien maar vallen onder de groep jongeren. De term studenten wordt door de gemeente alleen gebruikt voor diegenen die studeren aan een HBO-opleiding of universiteit.

Studenten komen eerder aan bod voor woningen die bedoeld zijn voor studenten zoals bijvoorbeeld de spaceboxen aan de Grote Koppel, maar volgens het college van b. en w. is dit slechts een onderdeel van de markt. Het geeft daarom geen goed en volledig beeld. Bovendien maken jongeren ook kans om in deze eenheden te wonen, stelt het college.

,,Er is geen echte kamernood in Amersfoort'', vinden b. en w. Wel is het zo dat voor bepaalde kwalitatief kamers een langere wachttijd geldt. ,,Er is aanbod, misschien niet altijd voor de gewenste huurprijzen op de gewenste locatie, maar er zijn mogelijkheden.''

Jongeren en studenten kunnen op verschillende manieren woonruimte krijgen in Amersfoort. Dat gaat via Woonkompas of via de particuliere markt. Bij het toewijzen van woonruimte gelden verschillende criteria. Soms bepalen oude bewoners als er een kamer vrijkomt wie die kamer krijgt of dragen de oude bewoners zelf een kandidaat aan. Of iemand wordt gezien als student is of jongere is dan niet van belang. Soms is de inschrijfduur bepalend en ook dan wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongeren en studenten. Zelfs voor de zogenaamde studentenwoningen (waaronder de spaceboxen) kunnen jongeren ook in aanmerking komen. Deze wooneenheden worden toegewezen op basis van inschrijfduur waarbij studenten voorrang hebben op jongeren. Een en ander hangt samen met afspraken die de gemeente heeft gemaakt met de Hogeschool Utrecht vanwege de uitbreiding van het aantal studenten en opleidingen in Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie