Bewoners willen geen uitstel herbouw Elleboogkerk

7 juli 2010 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Bewoners in de omgeving van de Elleboogkerk zijn verbaasd en ontstelt dat het college van b. en w. de aanbesteding van de herbouw van de Elleboogkerk voorlopig wil uitstellen. Volgens bewoners verenigd in de Vereniging Behoud Elleboogbuurt (VBEB) heeft de gemeente toegezegd dat de herbouw van de buitenkant zou starten in oktober.

door John Spijkerman

,,Al drie jaar laat deze herbouw nu immers op zich wachten en al drie jaar heeft u uw burgers opgezadeld met de consequenties van het leven rondom (in) een ruïne'', schrijf het bestuur van de Vereniging Behoud Elleboogbuurt (VBEB) in een brief aan het college. ,,Dit strookt op geen enkele manier met de afspraken die u als gemeente met ons heeft gemaakt en de verwachtingen die door u bij de omwonenden en gedupeerden zijn gewekt.''

,,U bent als gemeente verantwoordelijk voor het bieden van een veilige en leefbare woonomgeving, en u dient hierin ook uw verantwoordelijkheid te nemen. Deze situatie wordt nu al te lang gedoogd. De staat van de tijdelijke bouwconstructie en die van de kerk zelf baart ons meer en meer zorgen en overeenkomstig de Monumentenwet dient u als eigenaar van het pand ook passende maatregelen te nemen tegen verdere aantasting van dit monument. Het opschorten en uitstellen van herbouw past op geen enkele wijze bij deze zorgplicht.''

De bewoners vinden het zorgwekkend dat er ook wordt gekeken of de locatie met opstal verkocht kan worden voor commerciële doeleinden. De Vereniging begrijpt niet waarom bezuinigingen door de gemeente van invloed zijn op een spoedige herbouw van de monumentale Elleboogkerk als buitenschil van het Armando Museum. Opgemerkt wordt dat de herbouw immers volledig wordt gefinancierd door de verzekering.

,,Wij verzoeken het college dan ook met klem van verdere uitstel af te zien en het traject herbouw Elleboogkerk onmiddellijk volgens oorspronkelijke planning voort te zetten'', aldus de VBEB. De bouwvergunning kan nog voor het zomerreces worden verleend, meent de vereniging. Elke andere optie dan herbouw zal door de VBEB worden aangevochten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie