‘Veilig gevoel in openbaar vervoer’

30 juni 2010 om 00:00 Nieuws

In het najaar van 2009 hebben 237 gemeenten in Nederland, waaronder Amersfoort, meegedaan aan de integrale veiligheidsmonitor. In vergelijking met andere grote gemeenten uit de zogenaamde ‘G-27’ scoort Amersfoort opvallend positief. Bij de G27 horen steden als Alkmaar, Almere, Amersfoort, Breda, Dordrecht, Eindhoven, Hengelo, Leeuwarden, Nijmegen, Tilburg en Zwolle.

Amersfoorters zien auto-inbraken als een probleem AMERSFOORT - In het eigen huis, op treinstations en in het openbaar vervoer voelen Amersfoorters zich veiliger dan inwoners uit andere zogenaamde ‘G27’-gemeenten. Vooral in het openbaar vervoer voelen mensen zich in Amersfoort veiliger dan in andere grote steden.

door John Spijkerman

Amersfoorters hebben in het algemeen meer vertrouwen in de politie dan inwoners van andere grote steden in Nederland. Bovendien vinden ze vaker dat de politie haar taken goed uitvoert. Qua woonomgeving, leefbaarheid en veiligheid scoort Amersfoort iets beter. Op het gebied van sociale cohesie scoort Amersfoort beduidend beter dan andere G27 gemeenten. Amersfoorters zijn tevreden over de bevolkingssamenstelling in hun buurt. Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat ‘etnische verschillen in Amersfoort als minder problematisch worden ervaren dan in andere Nederlandse gemeenten en steden’. In Amersfoort is men tevredener over speelplekken voor kinderen en voorzieningen voor jongeren dan in de G27 gemeenten. Ook zijn er in Amersfoort minder klachten over rommel op straat, hondenpoep en graffiti. Wel wordt er wat meer vernield, maar van verloedering is minder vaak sprake.

Het veiligheidsgevoel in Amersfoort is vergelijkbaar met dat in andere G27-gemeenten. Bijna een derde van de Amersfoorters (29 procent) zegt zich wel eens onveilig te voelen. In de eigen buurt voelt 18 procent zich wel eens onveilig.

In Amersfoort wordt minder overlast ervaren van drugs en openbare dronkenschap. De overlast van zwervers en daklozen is ook minder. De onderzoekers denken dat de opvangvoorzieningen voor alcohol- en drugsverslaafden die de afgelopen jaren in Amersfoort zijn ingericht positief hebben gewerkt. In Amersfoort wordt fors minder hard gereden en is er minder agressief verkeersgedrag in de eigen buurt dan in andere grote steden.

Opvallend is dat Amersfoorters auto-inbraken als een probleem ervaren en dat terwijl het feitelijk aantal auto-inbraken niet afwijkt van dat van andere grote gemeenten. De onderzoekers vermoeden dat de beeldvorming over de omvang van de autokraken beïnvloed is door een speciale campagne. Op borden op de toegangswegen naar de wijk is te lezen hoeveel autokraken er deze maand in de wijk zijn geweest. Politiecijfers tonen aan dat diefstal uit auto’s de afgelopen jaren juist fors is gedaald in Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie