Gratis bus ouderen ter discussie

23 juni 2010 om 00:00 Nieuws

De fracties van BPA en PvdA willen dat de gemeenteraad in de laatste vergadering vóór de zomervakantie spreekt over de verlenging van de gratis stadsbus voor 65-plussers. De raad nam vorig jaar nog het besluit om gratis openbaar vervoer voor senioren structureel mogelijk te maken. Het moest worden betaald uit het structurele budget dat bestemd is voor het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer. Het college van b. en w. verlengde het contract tot 31 juli 2010 en zei het geld structureel te reserveren.

PvdA: ‘Maak gratis openbaar vervoer senioren permanent’ AMERSFOORT - Sinds december 2006 reizen 65-plussers in Amersfoort gratis met de stadsbus. De maatregel kost de gemeente jaarlijks 300.000 euro. Omdat de proef op 1 augustus afloopt, moet er een besluit worden genomen over verlenging. Zonder nieuw verlengingsbesluit vervalt het gratis busvervoer voor senioren.

door John Spijkerman

BPA-fractievoorzitter Schulten ging ervan uit dat het nieuwe college met een raadsvoorstel zou komen voor gratis openbaar vervoer. In plaats daarvan hoorde hij dat b. en w. niet van plan waren de zaak vóór de zomer op de agenda te plaatsen. ,,En als we dit naar november doorschuiven is het te laat. Dat zou betekenen dat de gratis busvoorziening een stille dood zou sterven.’’ Voor Schulten onbegrijpelijk. ,,Ik wil een publieke discussie hierover. Dat senioren weten wat er aan de hand is.’’ Schulten erkent dat de meningen over gratis openbaar verdeeld zijn. ,,Er zijn geen afspraken hierover gemaakt in het coalitie-akkoord.’’ De BPA-er vindt dat keuzes in de openbaarheid moeten worden gemaakt en niet in het geniep. ,,Het wordt moeilijk het te handhaven,’’ denkt Schulten. ,,Maar de intentie is doorgaan.’’ De BPA heeft een raadsvoorstel gedaan om het gratis openbaar vervoer voor ouderen te verlengen tot tenminste 31 december 2010. Ook moet er een gedegen onderzoek komen naar de effecten van het gratis openbaar vervoer. Of er uiteindelijk wel of geen geld voor beschikbaar moet komen, moet onderdeel zijn van de begrotingsbehandeling 2011-2015, vindt de BPA.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het gratis openbaar vervoer voor ouderen er niet toe heeft geleid dat senioren minder vaak met de auto reizen. Een klein percentage laat de auto staan, als ze met de bus reist. De meeste senioren die met de bus reizen, gingen vóór die tijd met de fiets. Wel heeft het gratis reizen een duidelijk sociaal doel en is het positief voor het imago van de bus. ,,Het kost een paar ton per jaar, maar ouderen zijn er heel tevreden over’’, meent PvdA-raadslid Smits Alvarez. Hij benadrukt dat het geld er al is en er voor gereserveerd is. Volgens de PvdA reizen er nu meer ouderen met de bus, ook zou er minder eenzaamheid en isolement onder ouderen zijn. De partij wil de gemeenteraad voorstellen het gratis openbaar vervoer voor ouderen permanent te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie