‘Het wordt een geweldige dag’

23 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Wiersma nam twee jaar geleden het initiatief Roze Zaterdag in Amersfoort te organiseren. ,,Waarom? vraagt ze retorisch op het zonovergoten terrasje van Zandfoort aan de Eem, enkele dagen voordat de festiviteiten losbarsten. ,,Omdat ik vind dat Amersfoort onvoldoende roze is. Ja, je hebt hier wel een gaycafé, maar er zijn weinig activiteiten. Amersfoort is het kadastrale middelpunt van Nederland, maar het heeft eigenlijk helemaal geen roze hart.”

Roze Zaterdag: voor homo’s én hetero’s AMERSFOORT - Amersfoort is deze week roze gekleurd. Voor de tweede keer vindt hier de Roze Week plaats met allerlei exposities, debatten, optredens, films en sport en spel. Hoogtepunt is de viering van Roze Zaterdag. De festiviteiten moeten laten zien dat Amersfoort een heel homovriendelijke stad is. Voorzitter Anya Wiersma van de Stichting Keiroze heeft er alle vertrouwen in dat het hier één groot feest wordt.

door André van der Velde

Ze neemt een slok van haar witbiertje en vertelt dat Amersfoort in de gayscene ook een negatief imago had. In 1982 liep de viering van Roze Zaterdag uit de hand na protesten door orthodoxe christenen. Deelnemers werden bespuugd, bekogeld en geslagen. ,,Dat moet anders en dat kan ook anders”, stelt Wiersma. ,,Amersfoort is een stuk toleranter en open minded dan in de jaren ‘80. Toen ik hier in 1993 ging wonen, vond ik het christelijke sausje een heel dikke roomsaus, maar nu is het een bouillonsausje, een stuk dunner dus. Goed, er is dus nog wel een sausje, maar we zijn natuurlijk geen Amsterdam. Zo lang je er doorheen kunt kijken, er transparantie is, is het goed. Want alleen dan kun je oog houden voor de ander.”

Vanaf het moment dat Wiersma, toen nog raadslid voor de SP, het idee opperde om de Roze Zaterdag naar Amersfoort te halen kreeg ze veel steun. Wethouders Kruyt en Eerdmans moedigden haar destijds aan en al snel had ze een groep enthousiastelingen om zich heen. ,,Het hele college ondersteunt het van harte en vooral ook burgemeester Albertine Van Vliet. Prachtig is ook dat grote bedrijven ons sponsoren. Amersfoort is er klaar voor, het wordt ook een geweldige dag, voor iedereen”, benadrukt ze. ,,Roze Zaterdag is niet alleen een homofeestje, maar het is ook bedoeld voor hetero’s: samen met elkaar genieten van muziek en vrolijkheid.”

Van hetero’s krijgt ze wel eens de vraag of de Roze Week nog wel nodig is. ,,Dan heb je wel wat uit te leggen: het is nog anno 2010 steeds niet vanzelfsprekend dat je van iemand van hetzelfde geslacht houdt. Als je dat vertelt, begrijpen mensen de noodzaak wel en zeggen ze dat Roze Zaterdag eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. Zo ontmoet je veel bondgenoten, mensen die je een warm hart toedragen.”

Ze kijkt om zich heen en geniet van de strak blauwe hemel en de stralende zon. ,,Dat is het enige dat we niet in de hand hebben Dit weer zou fantastisch zijn”. Ze bestelt een tweede witbier en vraag en passsant naar het merk:Witte Vrouwen bier. Ze lacht hartelijk om het toeval.

,,Ik hoop dat mensen straks zullen terugkijken en zeggen ‘wat is Amersfoort toch een leuke stad’. Laten we 1982 begraven en ervoor zorgen dat het voltooid verleden tijd is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie