Op ten Noort bij Geertsema Coiffures

23 juni 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Verena op ten Noort is beeldend kunstenaar, grafisch vormgever en beroepskunstenaar in de klas (BIK). Ze schildert met acrylverf in combinatie met allerlei materialen en vondsten. De onderwerpen komen diep uit haarzelf. Haar werk is magisch en figuratief-abstract. Ze tekende het Haagse kookboek van haar moeder helemaal vol, daar begon het mee: ,,Het kookboek heb ik nog steeds.” Later werd schilderen haar vak, ook driedimensionaal. ,,Ik bedoel daarmee dat het uit het platte vlak komt, dat er reliëf inzit, en dat zie je ook in mijn schilderijen.”

door Ellen de Jong

Hoe ontstaat een en ander? ,,Ik heb soms dromen, ik ben een heel gevoelig mens en dat is met de jaren toegenomen. Als ik een stuk tekst lees, mensen ontmoet, of muziek hoor, komen er allemaal beelden boven en daar ga ik mee aan de slag. Soms word ik wakker met opeens iets in m’n hoofd. Zo ontstond mijn schilderij ´Mordechai´, ik ontwaakte met die naam.”

Ze is al jaren fulltime bezig met schilderen en ze werkt met van alles. ,,Dingen die ik op straat vind als steentjes, schroefjes en papiertjes, verwerk ik in mijn schilderijen; oude verf verwerk ik er ook weer in. Ik ben milieubewust aan het recyclen!”

Op één van de lichte wanden in de mooie ruimte van de kapsalon hangt Verena’s werk. In totaal dertien schilderijen. Ze houdt van felle kleuren vooral van blauw en blauwsoorten als turkoois. ,,Dat zijn mijn hoofdkleuren die ook steeds weer, intuïtief, terugkomen. Ik heb een heel eigen kleurenpalet.”

Op ten Noort heeft in haar recente schilderijen meer dan in haar vroegere, teksten verwerkt en zegt ze: ,,ook veel ogen daar heb ik kennelijk iets mee en met figuren. Als ik m’n werk overzie hebben mijn schilderijen altijd abstracte elementen en je komt er veel dingen in tegen naarmate je langer kijkt. Je ziet ook veel gezichten, er komen de laatste tijd meer mensen in mijn werk voor.”

Elk schilderij, dat zowel een gelaagdheid heeft in materiaal als in betekenis, heeft nogal eens een autobiografisch verhaal dat de kunstenares graag toelicht, maar ook zonder dat ze dat doet is er een verhaal voelbaar en is er meer dan het, mooie, plaatje. Ik noem er een paar die me direct vol raken: ‘Thoughts’, ‘So many fish in the sea’, ‘Op bezoek bij de Koningin’ en net als ik denk dat ik alles gezien heb valt mijn oog op een schilderijtje dat op een piepklein ezeltje staat. Het heet ‘Buddha’, een topstuk. Het wijze hoofd van Buddha, omringd door een paar helpende, toegestoken handen die echt uit het schilderij naar voren komen, driedimensionaal, en een kaars die met een warme vlam brandt. Dit alles uitgevoerd in verschillende materialen, en in veel hemelse blauw schakeringen. Er springt een verhaal uit, welk dan ook, en het pakt je.

di/tm vr 9 – 17 uur, za 9 – 13.30 uur, Daam Fockemalaan 86. Op ten Noort geeft tevens workshops. Zie ook: www.verenaoptennoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie