Efficiënter en bewuster met Zen.nl

23 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Zen is een vorm van Boeddhisme die, volgens onderzoekers, via India naar China is gereisd. In dat land kwam Zen tot grote bloei. Tegenwoordig is vooral Japan het centrum van het zenboeddhisme. Zen legt de nadruk op ZaZen: meditatie als middel tot verlichting.

AMERSFOORT - Zen is een praktische en nuchtere weg die mensen leert hoe inzichten te integreren in het concrete bestaan. In oktober vorig jaar is Zen.nl Amersfoort geopend. Zenleraren Evert Jan Kema en Yvonne Visser verwelkomen iedereen die zich bewust wil leren openstellen voor zichzelf.

Zen levert veel op, het kan een mensenleven totaal omgooien, maar het ook in een rustiger vaarwater brengen. Evert Jan Kema: ,,Zenmeditatie is te vergelijken met mentale fitness. Je traint door regelmatige meditatie je aandacht en concentratie. Je komt er niet door iedere week enkel en alleen de Zenles te volgen. In de les wordt de basis gelegd, je moet thuis iedere dag je meditatievaardigheden oefenen. Discipline is het sleutelwoord want mediteren is gemakkelijk te leren, het volhouden is het lastigst. Na verloop van tijd is mediteren iets wat bij je hoort. Een vaardigheid die je op kunt roepen wanneer en hoe vaak jij dat wilt.”

Andere voordelen van Zen zijn volgens Kema dat je met Zen alles uit jezelf kunt halen. ,,Je op één ding tegelijk concentreren bevordert je innerlijke rust en zorgt ervoor dat je beter slaapt, meer ontspant en creatiever denkt. Maar ook dat je doeltreffender bent in wat je doet, in privé en zakelijk. Door Zen leer je al je talenten optimaal te benutten. Je leert je angsten beter te beheersen en je zelfvertrouwen groeit. Oprichter van Zen.nl Rients Ritskes omschrijft Zen als volgt: ’Zen meditatie is denken wat je wilt denken zodat je kunt doen wat je wilt doen en kunt voelen wat je wilt voelen.’ Met Zen probeer je alles beheersbaar te maken, niet dat het altijd lukt, maar het streven is er.”

Voor wie snel in Zen ingewijd wil worden, organiseert het Zencentrum in Amersfoort in juli een zomerZencursus. In drie zaterdagen leren de cursisten de basisbeginselen van Zen. Kema: ,,Deze cursus biedt een gedegen basis om daarna in te stromen in één van de gevorderdengroepen of om zelfstandig thuis te mediteren. Voor wie Zen nog te hoog gegrepen is, organiseren we in oktober een workshop Mindfulness waarin cursisten leren zich bewust te worden in alles wat zich voordoet in het hier en nu. Een cursus in opmerkzaamheid die kan fungeren als opstap naar Zen. Vanaf september organiseren we ook wekelijks een cursus Mindfulness.”

Zen.nl Amersfoort, Vlasakkerweg 50, www.zen.nl/amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie