Dr Shoe zestig jaar specialist

23 juni 2010 om 00:00 Nieuws

,,Van oudsher heet het beroep schoenmaker. Vroeger maakte de schoenmaker ook de schoen dat gebeurd nu niet meer en daarom spreken we tegenwoordig liever van schoenhersteller”, vertelt Floris Schrijver. ,,Een schoenhersteller is een ambachtelijke duizendpoot. Als een echte ambachtsman gebruik je je handen, je mes en lijm en daarnaast zijn er tegenwoordig geavanceerde machines waar je niet zonder kunt. Je moet ook creatief zijn, want er is geen schoen en geen probleem gelijk. Iedere schoen die je binnenkrijgt heeft een uniek mankement en je hebt telkens een andere oplossing nodig. We hebben daarnaast een grote adviserende rol. Vaak zijn er meerdere oplossingen voor een en dezelfde schoen, in de meeste gevallen heb je het dan over een verschil in prijskaartje. Een eerlijk advies, dat hoort erbij. Soms is iets zo ingewikkeld dat het eigenlijk niet meer loont om te repareren, maar als de klant erg aan zijn schoenen verknocht is, dan proberen we toch te helpen.”

AMERSFOORT - In het begin had je Leendert, na hem kwamen zijn zonen, de tweeling Floris en Hennie en benjamin Karel. Nu zijn het Karel en de kleinzonen van Leendert, Menno en Idzert. Dan hebben we het over de schoenmakerdynastie van de familie Schrijver. Stuk voor stuk vakmensen. Ondernemers ook die Dr Shoe uitbreiden van één naar vijf filialen, maar die ook weer teruggingen naar drie winkels, twee in Amersfoort en een in Zeist, omdat je als ondernemer ook een realistische kijk op zaken moet hebben.

Het lastigste probleem van de ondernemer/schoenhersteller is het vinden van gekwalificeerd personeel. Schrijver: ,,Schoenmaker klinkt de jongelui vaak niet sexy in de oren en het valt dan ook niet mee om goede medewerkers te vinden. Dat is zelfs een van de belangrijkste redenen waarom we vaak van de opening van een nieuwe winkel af moeten zien. Gelukkig hebben we nu weer een paar enthousiaste jonge mensen als leerling in onze onderneming. Ik vind dat ze een goede keus gemaakt hebben, schoenen is een eeuwenoud product waar toekomst in blijft zitten. Natuurlijk je hebt vette jaren en magere jaren, dat geldt voor iedere branche. Een paar jaar geleden schafte iedereen schoenen heel snel af, zonder op de prijs te letten. Dat is nu wel anders, bijna alle schoeisel krijgt een tweede ronde.”

Na zestig jaar schoenen herstellen heeft de familie Schrijver een goede naam opgebouwd in het Amersfoortse. ,,Tja, wat zal ik zeggen, na zoveel jaar in het vak, heb je wel wat kennis in huis. Er komen hier veel klanten die eerst bij iemand anders geweest zijn en dan kunnen ze het daar niet repareren. Weet je, wij Schrijvers, wij kijken niet tegen een probleem op, er is overal een oplossing voor.”

Dr Shoe

Langestraat 139, 033-4618537

Emiclaerhof 149, 033-4562841

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie