Kraken leidt tot politieke strijd

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

In de praktijk wordt er in Amersfoort weinig gekraakt. Bij de gemeente zijn geen panden bekend die gekraakt zijn. Toch wordt de gemeenteraad gevraagd een standpunt in te nemen over de handhaving van de anti-kraakwet. De PvdA vindt de invoering van een kraakverbod in Amersfoort ‘onwenselijk en nadelig’. De partij wil dat het college zoveel mogelijk aansluit bij de huidige praktijk. ,,We willen dat de gemeente haar eigen reikwijdte bepaalt’’, zegt PvdA-fractievoorzitter Rob van Muilekom. De PvdA merkt op dat de Raad van State, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de G4 de anti-kraakwet hebben afgeraden en dat Utrecht en Amsterdam de wet beperkt willen uitvoeren.

PvdA: ‘Kraken middel tegen leegstand’ AMERSFOORT - Hoe moet het verbod op kraken waarmee de Eerste Kamer akkoord ging, lokaal worden uitgevoerd? In de plaatselijke politiek wordt daar verschillend over gedacht. De Burger Partij Amersfoort (BPA) is voor een hard optreden tegen krakers. De PvdA noemt de invoering van een kraakverbod in Amersfoort ‘onwenselijk en nadelig’.

door John Spijkerman

Volgens de PvdA dient kraken een maatschappelijk en sociaal belang. Vele initiatieven in Amersfoort zoals Poppodium De Kelder, het pand van De Lieve Vrouw, de Wagenwerkplaats zijn voorgekomen uit de kraakbeweging, zegt de PvdA. Ook zal het uitvoeren van de anti-kraakwet een zware aanslag betekenen op het politieapparaat, denkt de partij. Handhaving ervan zou daarom geen prioriteit moeten hebben voor de politie die zich beter met andere zaken kan bezighouden.

De PvdA vindt kraken goed als stok achter de deur om leegstand te voorkomen. ,,In Amersfoort hebben we een groot probleem met verouderde kantoorpanden die veel te lang leegstaan. Als er iets aan de hand is, moet je kraken durven toestaan’’, vindt Van Muilekom. De PvdA vindt dat eigenaren zich tot het uiterste moeten inspannen om panden te verhuren of te verkopen of een andere bestemming geven.

BPA-raadsleden Ruud Schulten en Raphaël Smit willen het kraken van onroerend goed voorkomen. Het college van B en W moet volgens de BPA een plaatselijke leegstandsverordening opstellen waarmee kan worden opgetreden tegen het kraken van woon- of bedrijfsruimte. Tegelijkertijd moeten er maatregelen worden genomen waarmee het creëren van leegstand uit speculatieve overwegingen kan worden bestreden. Schulten is bang dat huizenbezitters de schrik op het lijf wordt gejaagd als kraken wordt toegestaan. ,,Een leegstand van een jaar is nu geen uitzondering meer. Je moet er geen genoegen mee nemen, als er oneerlijk gekraakt wordt. Gewone huizeneigenaren mogen niet de dupe worden.’’ Bij ‘speculatieve leegstand’ moeten eigenaren samen met de gemeente kijken hoe de ruimte gebruikt kan worden voor huurders.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie