Orchideeën bloeien in Amersfoort

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Attie van Dijk, medewerkster van ‘de Schoolsteeg’: ,,De Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. Het CNM ‘De Schoolsteeg’ heeft samen met de vereniging voor veldbiologie KNNV en het CNME ‘Landgoed Schothorst’ in Amersfoort de handen ineen geslagen om een programma rond dit thema te maken. Dat is de biodiversiteits-academie geworden, een serie cursussen voor volwassenen over allerlei verschillende plant- en diersoorten. In de natuur is er een grote onderlinge samenhang tussen verschillende soorten.’’

Natuurcursussen Leusdenaren en Amersfoorters LEUSDEN/AMERSFOORT – Er komen vier soorten orchideeën voor in Leusden en Amersfoort, namelijk de rietorchis, de gevlekte orchis, de brede wespenorchis en de moeraswespenorchis. Dit en nog veel meer leerden 24 cursisten van de biodiversiteitsacademie afgelopen woensdag in het Centrum voor Natuur en Milieueducatie ‘De Schoolsteeg’ in Leusden, tijdens een cursus over orchideeën. door Lia van Burgsteden

List en bedrog

Dat orchideeën van andere planten en dieren afhankelijk zijn, blijkt wel uit het feit dat ze alleen op plaatsen groeien waar bepaalde schimmels in de bodem leven. Voor hun bestuiving maken ze gebruik van insecten; de wespenorchis wordt door wespen bestoven en de bijenorchis door bijen. De bloemen van de bijenorchis lijken op vrouwtjesbijen compleet met lokkende geurstof. Mannetjesbijen komen op de bloemen af en verspreiden zo het stuifmeel naar andere orchideebloemen die voorzien zijn van de voor hen zo onweerstaanbare vrouwelijke charmes. Orchideeën deinzen er niet voor terug om list en bedrog te gebruiken!

Het bovenstaande verhaal wordt uit de doeken gedaan door de docent van de cursus orchideeën, Theo van Uneken. Aan de hand van prachtige dia’s in een powerpointpresentatie laat hij de leerlingen twee uur lang genieten van zijn enthousiaste verhalen over orchideeën. En dat is nog niet alles; ze mogen ook nog met hem op excursie om deze wonderlijke bloemen in het veld te gaan bekijken. Theo van Uneken: ,,Door uitgekiend maaibeheer en verschraling van gronden, komen er in de omgeving van Leusden en Amersfoort steeds meer orchideeën voor.” Er staan orchideeën in Bloeidaal, de bermen in Leusden en ten zuiden van Achterveld. Vanuit Schothorst hebben orchideeën zich zelfs naar Nieuwland verplaatst. Orchideeën behoren tot de beschermde planten en mogen niet worden uitgegraven en geplukt.

Na de drukbezochte cursussen in Leusden over vogels, planten, grassen en orchideeën wordt het stokje overgenomen door Amersfoort. In het CNME ‘Landgoed Schothorst’ volgen cursussen over vissen, libellen, sprinkhanen, korstmossen en mossen. Stadsecoloog Renée van Assema: ,,De cursus vissen zit al bijna vol en voor de andere onderwerpen kunnen zich nog mensen aanmelden. De docenten komen deels uit de eigen gelederen van de KNNV, er zijn in Amersfoort en Leusden veel specialisten.”

Informatie: www.amersfoort.nl/biodiversiteit ‘cursussen’ aanklikken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie