Lezersactie: twee kaarten Hominid voor de prijs van één

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Wat gebeurt er als de mens terugkeert naar zijn wortels als aap? Dat experiment ondernemen de spelers van Hominid, een spectaculaire theatervoorstelling in de open lucht die vanaf woensdag 23 juni het Amersfoortse openluchttheater omtovert tot een arena waar het dier in de mens op zoek gaat naar zijn grenzen.

AMERSFOORT - Theatergroep The Lunatics (NL) en Out of Hand Theatre (VS) spelen deze zomer op slechts enkele locaties in Nederland de bijzondere voorstelling ‘Hominid’. Van woensdag 23 tot en met vrijdag 25 juni is de productie op uitnodiging van Amersfoorts Theater Terras en Festival Spoffin in het OpenluchtTheater te zien. Aanvang 22.15 uur; entree € 15. Lezers van De Stad Amersfoort.nl kunnen met een forse korting de voorstelling bezoeken.

Hominid, dat de afgelopen weken enthousiaste bezoekers trok in Arnhem en op festival Oerol, is een voorstelling van The Lunatics in samenwerking met Out of Hand Theatre uit de Verenigde Staten. In het stuk besluiten jongelui aan wie het niets ontbreekt tot een experiment: wat zou er gebeuren als zij de situatie imiteren die dertig jaar geleden is geobserveerd in de dierentuin Burger’s Zoo: machtsstrijd in een apenkolonie. De situatie begint idyllisch, maar het blijkt al snel dat mensen zich nu net zo makkelijk in een conflict mee laten slepen als de toen door François de Waal geobserveerde chimps. De gruwelijke werkelijkheid van de dierentuin van weleer herhaalt zich op het toneel.

Het koningsdrama doet denken aan Macbeth van William Shakespeare, waarin hoofdrolspelers ook tegen elkaar samenspannen met dodelijke gevolgen. De regisseurs Ariel de Man en Ken Weitzman van het Amerikaanse Out of Hand Theatre bewerkten De Waals boek Chimpanseepolitiek in overleg met de auteur tot een menselijke variant op het apendrama. In Amerika was de voorstelling een groot succes in theaters. Nederland beleeft de première van de buitenversie, door de Amerikanen gemaakt in samenwerking met de Nederlandse groep The Lunatics.

Het openluchttheater in Birkhoven is met de hoge bomen eromheen de ideale plek voor deze voorstelling over de ruwe kanten van het dier in de mens. Dankzij de medewerking van plaatselijke sponsors en vrijwilligers wordt het amfitheater omgebouwd tot een apenverblijf met een brede gracht. Het water zal het verhaal een dramatische wending geven.

Wie zich in alle onderdelen van Hominid wil onderdompelen, kan gebruik maken van het speciale arrangement met DierenPark Amersfoort. Voorafgaand aan de voorstelling geeft een deskundige informatie over de actuele wetenschappelijke inzichten rond het gedrag van chimpansees, inclusief bijdragen van de Amersfoortse groep mensapen. Aan het arrangement is een maaltijd in het DierenPark verbonden.

Hominid in Amersfoort is mede mogelijk gemaakt door festival Spoffin en Amersfoorts Theater Terras.

Lezersactie

Exclusief voor lezers van De Stad Amersfoort biedt theatergroep The Lunatics een zeer aantrekkelijke actie aan. Reserveer via publiciteit@lunatics.nl twee kaarten ovv Lunatics en betaal er aan de kassa maar één. Deze actie is uitsluitend geldig bij reservering vooraf voor woensdag 23 of donderdag 24 juni.

Meer info over de voorstelling staat op op www.lunatics.nl en www.theaterterras.nl. Locatie: OpenluchtTheater Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 232, Amersfoort. Aanvang: 22.15 uur (duur voorstelling 1 uur). Leeftijd: vanaf 12 jaar. In samenwerking met DierenPark Amersfoort is er een speciaal arrangement met een buffetdiner, uitleg bij de chimpansees en toegang tot de voorstelling (€ 38,50 p.p.). Aanvang 19.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie