‘Wij willen onze doeltjes terug’

9 juni 2010 om 00:00 Nieuws

De twee minigoaltjes werden in mei 2008 op het veldje geplaatst. Ze waren betaald vanuit het leefbaarheidsbudget van het buurtbudget, nadat buurtbewoners zich er met elkaar sterk voor hadden gemaakt. Wel werd toen een voorwaarde gesteld: als de omwonenden overlast zouden ondervinden, zouden de goaltjes worden weggehaald.

Kinderen Reijmerinkstraat teleurgesteld RUSTENBURG - Ze begrijpen er helemaal niets van. Dankzij een handtekeningactie hadden ze prachtige dichte mini-voetbaldoeltjes op hun speelveldje gekregen. De goaltjes waren hartstikke populair, maar na klachten van enkele omwonenden heeft de gemeente ze na een jaar al weer verwijderd. De kinderen uit de omgeving van de Reijmerinkstraat gebruiken nu weer jassen als doeltjes, want voetballen doen ze er onverminderd. De PvdA heeft het college van b. en w. inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken.

door André van der Velde

En dat laatste gebeurde precies een jaar later. ,,In mei 2009 zijn ze tot onze grote verbazing weggehaald”, vertelt Paul Nijhuis, wiens zoontje veel van het voetbalveldje gebruik maakt. ,,We schakelden wijkcentrum De Groene Stee in. Die zouden wel iets verzinnen, maar sinds die tijd hebben we niets meer van hen gehoord.” Karen Zwaap, eveneens ouder van van een voetballende zoon, ergert zich daaraan. ,,Overal verrijzen voetbalveldjes en Johan Cruijff Courts, maar het lijkt wel of we eerst een achterstandswijk moeten worden, om in beeld te komen van de gemeente.” Ze houdt even in en vervolgt: ,,Dat hun goaltjes zijn weggehaald en dat dat zomaar kan, kun je kinderen niet uitleggen. Die begrijpen er niks van.”

Hoeveel klachten er zijn geweest, weten de ouders niet. ,,Maar of er goaltjes zijn of niet, de jongens en meisjes uit de buurt voetballen hier toch. En met de goaltjes is er juist meer focus en blijven de ballen laag. Nu hebben ze denkbeeldige doelen, die bij wijze van spreken tot de hemel reiken. Zo komen juist de ballen makkelijker in de tuin.”

Over de aard van de klachten zijn de kinderen duidelijk. ,,Het waren klachten van helemaal niks”, zegt de 10-jarige Tom. ,,Misschien dat we een keer per jaar de bal in een tuin schieten. Dat komt echt niet vaak voor.” Een andere jongen valt hem bij ,,We blijven hier ook gewoon voetballen. Maar het is nog leuker met de goaltjes.”

PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez hoorde van de kwestie via een van de buurtbewoners. Hij wil opheldering van het college. ,,Ik wil onder meer waarom het college toch de belangenafweging heeft gemaakt om te luisteren naar de klachten van enkele bewoners ten opzichte van de wensen van de vele burgers en kinderen uit deze buurt die wel blij waren met deze voetbal en speelmogelijkheid.”

De gemeente stuurt aan op een gesprek tussen de ouders van de kinderen en de omwonenden die overlast ervaren, zo laat een woordvoerder weten. ,,Dit gaat om een typische voorziening in de buurt waarvan wij denken dat de bewoners er wel met elkaar uit kunnen komen.”

Binnenkort zullen de omwonenden worden uitgenodigd voor een gesprek met wethouder Stoelinga.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie