Untouchables kampioen

9 juni 2010 om 00:00 Nieuws

In de benauwde hitte moesten de mannen van coach David Sheldon tot het uiterste gaan. Uiteindelijk vormde een 15 yards pass van quarterback Will Green op receiver Darryl Williams de apotheose van de spannende pot football. De vangbal in de Groninger endzone was de beslissing in een fysiek slopende wedstrijd die in totaal bijna drie uur duurde.

Zwaarbevochten overwinning op Giants AMERSFOORT - De Untouchables heeft zondag het kampioenschap van de 2e Divisie Noord behaald. In een zinderende wedstrijd werden de Groningen Giants in eigen huis in de verlenging verslagen en dat was voldoende voor de de titel.

Om 14.00 uur was de kickoff van deze voor beide teams beslissende ontmoeting. Bij winst zou Groningen nog kans maken op een plaats in de playoffs. Die plaats zou echter voor Amersfoort zijn als de ploeg van Groningen zou winnen.

Furieus

De Untouchables begonnen furieus aan de wedstrijd. Al na enige minuten was duidelijk wat de Amersfoortse aanval van plan was. Zo snel mogelijk scoren en de Giants van meet af aan onder druk zetten. Dat lukte toen Lewis Weathers de kans kreeg om met een running play de bal succesvol in de endzone te lopen: 0-6. Ook de point after touchdown was een prooi voor kicker Jaap Elekan waarmee de 0-7 op het scorebord stond.

Groningen ging met alle macht op zoek naar kansen om de defensie van Amersfoort te verschalken, maar de achterhoede speelde opnieuw ijzersterk en gaf geen enkele ruimte weg. De volgende aanvalspoging bracht de Amersfoortse ploeg opnieuw in de red zone (de laatste 20 yards) van Groningen. Uiteindelijk kon de quarterback van Amersfoort de bal zelf over de achterlijn lopen dankzij uitstekend werk van zijn line-mensen. De PAT (point after touchdown) mislukte helaas. Zo stond er bij rust een stand van 0-13 op het scorebord.

Herboren

Na rust zagen de toeschouwers een herboren Giants. De Groningers waren duidelijk van plan hun huid zo duur mogelijk te verkopen. En dat gebeurde ook. De Groningse aanvallers veroverden telkens voldoende ruimte om een nieuwe poging te kunnen ondernemen voor het overbruggen van de tien yards. Uiteindelijk bleek hun passing game succesvol en scoorden ze de aansluitingstreffer: 6-13. Ook het extra punt door een trap tussen de palen was goed en zo kropen de Giants naar 7-13.

In het Amersfoortse spel slopen slordigheden en werd de bal meermalen verspeeld. Daardoor kregen de Groningers opnieuw scoringskansen. De thuisploeg besefte hoe belangrijk het was om de mogelijkheden te benutten en dat deden ze ook. Opnieuw was een diepe pass succesvol en zo stonden de partijen met nog een kwart wedstrijd te gaan weer op gelijke voet: 13-13.

In het laatste kwart brak een rommelige periode aan met over en weer kansen. Uiteindelijk wisten de Giants te scoren, al mislukte hun poging voor een extra punt. En zo keken de Untouchables met nog zes minuten op de klokken tegen een 19-13 achterstand aan. De Amersfoorters werden door de coaches aangemoedigd om nog een keer het beste uit zichzelf naar boven te halen. En om datgene waar maandenlang zo hard voor was getraind, nu niet door hun vingers te laten glippen.

De aanval zette nog een keer aan en met succes. Opnieuw wist quarterback Will Green de bal voor zichzelf te houden en het leer over de achterlijn van de Giants te lopen: touchdown en gelijke stand: 19-19.

Maar nu waren de kansen duidelijk in het voordeel van de Untouchables. Kicker Jaap Elekan kon met een extra punt zijn team de overwinning schenken. Maar zijn poging eindigde op de buitenkant van de paal.

Verlenging

Daarmee stond er aan het einde van de reguliere speeltijd een onbeslist op het bord en moest er worden verlengd. Groningen mocht vier keer op de 25 yardsline van Amersfoort starten om te kunnen scoren. Daarna kreeg Amersfoort dezelfde kansen. Maar bij de tweede poging van de Giants werd de pass onderschept door Hylke de Haan en hadden de gasten meteen balbezit. De eerste Amersfoortse poging, door Weathers, werd door de Groninger defensie ook afgestopt. Maar bij de tweede poging was het raak: de quarterback van Amersfoort had alle tijd om aan te leggen en koos voor de diepe bal in de Groninger endzone. Het leer werd schitterend door Darryl Williams gevangen en daarmee was de beslissende touchdown een feit: 19-26.

Door deze overwinning is Amersfoort door de concurrenten niet meer te achterhalen. Door het kampioenschap in poule Noord staat de Untouchables in de playoffs van de Tweede Divisie tegen de winnaar van poule Zuid. De winnaar van deze finalewedstrijd promoveert rechtstreeks naar de Eerste Divisie. De laatste wedstrijd van de reguliere competitie speelt de Untouchables op zondag 27 juni in Hilversum tegen de Hurricanes.