‘Stel paal en perk aan Leerhotel’

9 juni 2010 om 00:00 Nieuws

De afdeling Amersfoort van de KHN vindt dat het Leerhotel - in strijd met onderwijsdoeleinden - grootschalig wordt geëxploiteerd. Er vinden horeca-activiteiten plaats die niets met onderwijs te maken hebben, meldt directeur Arjan Hogervorst van het Bureau Eerlijke Mededinging in een brief aan het college van 27 mei 2010. Als voorbeeld noemt de BEM het 60-jarig jubileumfeest van accountantsbureau Van Zwol Wijntjes dat op 16 september 2009 in het Leerhotel werd gehouden en het 100-jarig jubileum van de zwemclub AZ&PC van 29 mei 2010. ,,Het verzorgen van bijeenkomsten van persoonlijke aard van extreme personen/bedrijven kan geen doel zijn van een onderwijsinstelling, want dan had men maar een regulier partycentrum moeten starten’’, vindt directeur Hogervorst.

BEM wil einde aan ‘oneerlijke concurrentie’ AMERSFOORT - De afdeling Amersfoort van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft de hulp ingeroepen van het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) om paal en perk te stellen aan de activiteiten van het Leerhotel. De KHN voelt zich ernstig benadeeld door de ‘oneerlijke concurrentie’ van het Leerhotel en vroeg het college van b. en w. daar wat aan te doen. Omdat het college niet wilde optreden, werd de BEM ingeschakeld.

door John Spijkerman

Er is sprake van oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca, stelt de BEM. Iedereen zou zo maar een kamer kunnen boeken in het Leerhotel. Ook zijn diner (kortings)bonnen voor het restaurant uitgedeeld aan de bevolking en worden er barbecuedagen georganiseerd. ,,Het doel is zoveel mogelijk horeca-inkomsten vergaren’’, meent de BEM. Het Leerhotel kan goedkoper werken omdat aan leerlingen geen loon betaald hoeft te worden en het monumentale onderwijspand aan de Daam Fockemalaan uit publieke middelen is gefinancierd. Daardoor kan de zaalhuur onder de geldende marktprijzen liggen. De BEM wil dat er beperkende voorschriften gaan gelden voor de drank- en horecavergunning van het Leerhotel en dat een geplande whiskyproeverij in oktober 2010 wordt verboden.

De leerlingen moeten praktijkonderwijs krijgen, erkent ook BEM-directeur Hogervorst. ,,Maar waarom beperkt de instelling zich qua doelstelling niet tot de eigen studenten, docenten en medewerkers van ROC ASA zoals dat alle belanghebbenden is voorgehouden bij de start van de opleiding. Waarom irriteert de opleiding de branche waarvoor zij de leerlingen juist opleidt?’’

Volgens b. en w. verschilt het Leerhotel wezenlijk van een commercieel bedrijf, schrijft het college in een brief van 7 april 2010 aan de KHN. ,,Immers alle activiteiten staan volledig ten dienste van het geven van praktijkonderwijs. Hierbij is niet van belang wie gebruik maakt van de horecafaciliteiten en ook niet of uw leden eventueel concurrentie ondervinden van het Leerhotel.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie