Pretty Woman in Amersfoort (+ video)

26 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Pretty Woman, gevestigd in Utrecht, is een samenwerkingsverband tussen Stichting Stade, De Rading en Bureau Jeugdzorg Utrecht. ,,In Utrecht kregen wij steeds meer aanmeldingen van meisjes uit Amersfoort”, zegt Bregje Spaans. ,,Nu wij ook in Amersfoort zitten, kunnen wij ook meisjes helpen voor wie Utrecht te ver weg is. Op het moment helpen wij tien meisjes in ons nieuwe kantoor. Het open huis was voor ons de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de bestaande instanties. We kijken heel goed naar wat er al is in Amersfoort en proberen daar met hulpverlening op aan te sluiten.”

Hulp voor slachtoffers van loverboys AMERSFOORT - ,,Ons doel is om meisjes weer sterk en weerbaar te maken.” Bregje Spaan, teamleider bij Pretty Woman, is blij met het de opening van het nieuwe kantoor. ,,In Amersfoort zitten verschillende organisaties die voorlichting geven, maar hulpverlening was er nog niet.” Op 20 mei hield Pretty Woman open huis om kennis te maken met bestaande Amersfoortse organisaties. door Resy Vermeltfoort

De hulpverlening wordt zowel individueel als in groepsverband aangeboden. ,,Het is belangrijk dat slachtoffers een plek hebben waar zij hun verhaal kwijt kunnen. Het grootste gedeelte van de meisjes dat hier komt heeft te maken met verkeringsgeweld, waardoor hun zelfbeeld enorm daalt. In ongeveer een kwart van de gevallen is er sprake van uitbuiting, als gedwongen prostitutie, geld lenen en drugshandel. De meisjes krijgen af en toe een klap en af en toe een aai. Ze willen er veel voor doen om positieve aandacht te krijgen. Sommigen meisjes overschrijden dan hun eigen grenzen. Wij proberen de meisjes weer sterk te maken, zodat zij de stap kunnen zetten om bij zo’n jongen weg te gaan.”

Vooral meisjes die heel beschermend zijn opgevoed, bijvoorbeeld in een religieus gezin, lopen veel risico om in contact te komen met een loverboy. ,,Meisjes uit een religieus gezin hebben vaak hun eigen grenzen niet kunnen verkennen. Daarnaast zijn meisjes met een verstandelijke beperking erg kwetsbaar. Naast het bieden van hulpverlening zullen wij ook voorlichting geven op scholen. Vaak zien meisjes zelf niet in dat zij slachtoffer zijn van een loverboy. Ondanks het geweld houden ze van zo’n jongen; ze zitten op een roze wolk. Op de scholen vertellen wij de docenten waaraan zij een misbruikrelatie kunnen herkennen. Op deze manier kan het vroegtijdig gesignaleerd worden. Ook kan de school ons met de meisjes in contact brengen.”

Het roze interieur en de naam bestempelen het feit dat alleen meisjes bij Pretty Woman terecht kunnen. Toch zijn er ook jongens die slachtoffer worden van een misbruikrelatie. ,,Meiden kunnen net zo goed spelletjes spelen. In Utrecht zien we dit regelmatig. Ze flirten met een jongen en zodra hij daarop ingaat, wijzen ze hem als dader aan. Het zou goed zijn om ook eens in Amersfoort te kijken naar de problematiek rondom jongens. De komst van een ‘Pretty Man’ in Amersfoort sluit ik niet uit. Maar de eerste stap is om Pretty Woman goed neer te zetten.”

Klik hier voor een videoverslag: http://www.youtube.com/watch?v=Zc08ojwfp1k

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie