ID voetbaltoernooi in Amersfoort (+ video)

26 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Tijdens de zesde voorronde waren er nog twaalf teams uit heel Nederland in de race voor de titel ‘Landskampioen 2010’. Elk team speelde vijf wedstrijden van elf minuten. Maar liefst drie Amersfoortse scholen, Accent, De Baander en De Borgwal, deden mee aan het toernooi. Van twee Amersfoortse scholen moesten we afscheid nemen, want alleen Accent heeft ook deze zesde voorronde overleefd en zal met twee teams doorgaan naar de finale.

door Resy Vermeltfoort

Het ID voetbaltoernooi is bedoeld voor jongeren uit het praktijkonderwijs. Alle praktijkscholen in Nederland mochten meedoen met het toernooi. ,,ID staat voor intellectual learning disorder”, zegt René Bouma van ID voetbal. ,,De jongeren moeten een IQ van onder de 80 hebben om mee te mogen doen. Voor deze jongeren is een schoolvoetbaltoernooi echt een feest. Ze worden vaak geconfronteerd met dingen waar ze niet goed in zijn, zoals rekenen en taal. Toch hebben ze vaak heel veel talent als het gaat om sport. En dan voornamelijk bij de volkssport nummer één: voetbal. De positieve reacties die zij hier op het veld krijgen geeft ze het zelfvertrouwen dat zij nodig hebben.

Maar de jongeren maakten niet alleen kans op de felbegeerde finaleplaats. Zij konden ook individueel geselecteerd worden voor het speciale ID-elftal dat deze zomer naar het WK in Zuid-Afrika zal gaan. Bondscoach van het ID elftal, René Bouma, struinde de velden af op zoek naar talent. In totaal werden drie jongens uitgenodigd voor het trainingsweekend op 5 en 6 juni. Tijdens dit laatste trainingsweekend voor het WK zullen nog drie spelers afvallen; de rest vormt het elftal dat ons land zal vertegenwoordigen in Zuid- Afrika.

Ook één Amersfoortse speler, Ahmed Al Saidi, werd gescout en mag op 5 en 6 juni mee op trainingsweekend. Uit een onderonsje tussen René Bouma en assistent bondscoach, Charles Loots, blijkt dat het duo de Amersfoortse voetballer wel ziet zitten: ,,Die jongen heeft talent.” Voor Ahmed Al Saidi, die op de praktijkschool Accent in Amersfoort zit, was het een dubbele winst. Hij zal zich in eerste instantie focussen op het behalen van de titel ‘landskampioen 2010’. ,,We hebben als school laten zien wat we kunnen”, zegt de Amersfoortse voetballer. En ik denk dat wij zeker kans maken om op 4 juni landskampioen te worden.”

Klik hier voor een videoverslag: http://www.youtube.com/watch?v=nSpzlqNvNHQ

NIEUWLAND - De zesde voorronde van het landelijke ID voetbaltoernooi werd op vrijdag 21 mei gespeeld op Sportpark ASC Nieuwland in Amersfoort. De leerlingen van praktijkonderwijs Accent in Amersfoort vielen twee keer in de prijzen. Zowel de onderbouw als de bovenbouw van de Amersfoortse school wonnen de eerste prijs. Zij zullen doorgaan naar de finale, die gespeeld zal worden op 4 juni in Weesp.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie