‘Een stoep die je stil doet staan’ (+ video)

26 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Het maken van de stoeptegels is één van de buurtkunstprojecten van Amersfoort Vernieuwt, een vernieuwingsprogramma van de gemeente en woningcorporaties de Alliantie en Portaal. In totaal worden zes Amersfoortse wijken onder handen genomen. ,,We hebben onderzocht of mensen zich prettig voelen in hun eigen wijk”, zegt Bert Bosman. ,,Uit dit onderzoek bleek dat Liendert het slechter doet dan andere Amersfoortse wijken. Op alle terreinen is gezegd dat het beter kan. Het leggen van deze stoeptegelroute is een van de kleinere projecten om de wijk de verbeteren, maar het zijn juist deze initiatieven die de inwoners vrolijk maken. Het is een stoep die je stil doet staan.”

Stoeptegelroute Liendert brengt kleur in wijk LIENDERT - ,,Hoe klein het ook is, je krijgt er een glimlach van.” Directieadviseur van de Alliantie Eemvallei, Bert Bosman, legde op 19 mei officieel de laatste tegel van de stoeptegelroute aan de Van Randwijcklaan in Liendert. In totaal maakten 264 kinderen een mozaïeken stoeptegel en leverden zo een bijdrage aan een mooiere wijk.

door Resy Vermeltfoort

Het stoeptegelproject werd gecoördineerd door de Stichting Welzijn Amersfoort (SWA). ,,Het idee was eigenlijk ontstaan in het kader van Amersfoort 750”, zegt Marieke Krugten, opbouwwerker bij de SWA. ,,Vorig jaar lukte het ons niet om het project te voltooien, daarom hebben we het dit jaar opnieuw opgepakt. De Van Randwijcklaan werd onlangs volledig gerenoveerd; de komst van de kunstwerken maakt de straat helemaal af. Het project is een samenwerkingsverband tussen verschillende instanties en de bewoners. De buurtbewoners begeleidden de kinderen bij het maken van de mozaïeken tegels. De SWA nam de coördinatie op zich en Amersfoort Vernieuwt financierde het project.”

De kleurrijke tegelroute aan de Van Randwijcklaan vormt een verbinding tussen de wijken Liendert en Rustenburg. ,,We werken samen aan een nieuwe Van Randwijcklaan”, zegt Marieke van Krugten. ,,Het is ook belangrijk dat de kinderen betrokken worden bij de veranderingen in hun wijk. Door het stoeptegelproject kunnen de kinderen op een speelse en creatieve manier een bijdrage leveren aan de vernieuwing van hun wijk.”

Toch zal er in de toekomst kritischer gekeken gaan worden naar de projecten van Amersfoort Vernieuwt. ,,We zullen gaan bezuinigen”, geeft Bert Bosman aan. ,,Het nieuwe gemeentebestuur zal opnieuw gaan kijken naar de bestemmingen van het geld. Deze herziening zal zeker zijn effecten hebben, ook voor een wijk als Liendert, maar hoe dat weet nog niemand. Het leuke aan het stoeptegelproject is dat je met een relatief klein bedrag een groot verschil kunt maken.”

Ook onderschrijft Bert Bosman dat het belangrijk is om de kinderen bij de vernieuwing te betrekken. ,,Als je aan een wijk werkt, werk je aan de toekomst. En dan bedoel ik niet de toekomst van nu of morgen; je werkt voor decennia aan een wijk. En de kinderen van nu, zijn straks de volwassenen als Liendert er weer goed bij staat.”

Klik hier voor een videoverslag: http://www.youtube.com/watch?v=p0w0inxd-ho

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie