Start bouw nieuwe ziekenhuis

19 mei 2010 om 00:00 Nieuws

De bouw start deze zomer en wordt uitgevoerd door Heijmans Utiliteitsbouw BV, Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten en Burgers Ergon. Het ziekenhuis aan de Maatweg vervangt de twee bestaande locaties: Amersfoort Lichtenberg en Amersfoort Elisabeth. De aanneemsom bedraagt 181,1 miljoen euro. In totaal is er 300 miljoen euro nodig voor de bouw van het ziekenhuis. In de totale investeringskosten zitten ook de kosten voor de verwerving van de grond, de verhuiskosten, inrichtingskosten en kosten voor de architect.

Heijmans wil nog deze zomer beginnen AMERSFOORT - Het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg wordt in 2013 in gebruik genomen. Meander Medisch Centrum heeft de aannemingsovereenkomst voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis getekend met de uitvoerende partijen .

Een consortium van Rabobank, ING en BNG financiert de nieuwbouw. Er zijn meerdere banken nodig omdat het bedrag van 300 miljoen euro te hoog is voor één bank.

Dat het consortium uit deze drie banken bestaat, komt omdat de Bank van Nederlandse Gemeenten (BNG) veel in de publieke sector werkt, waaronder de gezondheidszorg, vertelt Bouwman. ,,En de Rabobank en ING zijn onze huisbankiers.’’

De bouw van het ziekenhuis heeft langer geduurd dan aanvankelijk gedacht. In 2006 werd er nog gedacht dat het nieuwe ziekenhuis in 2010 in gebruik kon worden genomen. Inmiddels is dat dus 2013 geworden. Volgens voorlichter Bouwman is nu de verwachting dat het nieuwe ziekenhuis vóór de zomer van 2013 wordt opgeleverd. Dat het allemaal zo lang heeft geduurd, komt omdat het veel tijd kost ‘om samen met de banken en de bouwers de puntjes op de i te zetten’, denkt de voorlichter. ,,Na de zomer van 2013 vindt dan de verhuizing naar de Maatweg plaats en daarna worden de gebouwen De Lichtenberg en het Sint Elisabeth overgedragen aan de gemeente.’’

Het nieuwe ziekenhuis bestaat uit verschillende bouwdelen. Er is een deel voor de acute zorg, zoals de spoedeisende hulp. Ook zijn er operatiekamers en onderzoeksafdelingen, een hotelgedeelte waar de verpleegafdelingen zijn ondergebracht en een polikliniekengedeelte waar de spreekuren worden gehouden. De gebouwen worden met elkaar verbonden door een uitgebreid overkapt openbaar gebied. Aan de kant van de Eem wordt een psychiatrisch centrum gerealiseerd. Onder het ziekenhuis komt een parkeerlaag. Het ontwerp is gemaakt door Atelier PRO architecten uit Den Haag. Aronsohn in Rotterdam is de hoofdconstructeur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie