Scrabbleclub wint eerste prijs (+ video)

19 mei 2010 om 00:00 Nieuws

In totaal deden 111 deelnemers, allen aangesloten bij een team, mee aan het Belgische toernooi. Van elk team werden de scores van de drie beste leden bij elkaar opgeteld. Het drietal met de hoogste score mocht zich de winnaar van het toernooi noemen. Het trio van scrabblevereniging Lettergreep uit Amersfoort, bestaande uit Jan de Kruiff, Jos van Rooijen en Wytze Groen, kwam na een spannende nek-aan-nekrace als winnaar uit de bus. De scrabblevereniging zal een jaar lang de trotse eigenaar zijn van de wisselbeker, een antieke mijnlamp. ,,Genk is een oud mijnstadje”, zegt Wytze Groen. ,,Ik vermoed dat dit een lamp is die vroeger in de mijnen werd gebruikt.”

Amersfoorters het sterkst in toernooi België AMERSFOORT - ,,Ik heb wiskunde gestudeerd, maar als ik opnieuw zou mogen kiezen, was ik voor een taalstudie gegaan.” Wytze Groen speelt al 25 jaar bij scrabblevereniging Lettergreep uit Amersfoort. Samen met vier andere leden van de club won hij op zaterdag 8 mei de eerste prijs bij een scrabbletoernooi in het Belgische Genk.

door Resy Vermeltfoort

Het is inmiddels 25 jaar geleden dat Wytze Groen zijn eerste letters op het bord legde. ,,Ik zag een oproep in de krant voor een scrabbletoernooi. Samen met mijn broer en nog wat vrienden heb ik mij toen opgegeven. Toen ik de zaal binnenliep schrok ik wel even. Het leek wel alsof er een blik bejaarden was opengetrokken. In Nederland ben je met veertig jaar één van de jongere deelnemers. Dit is in België wel anders. Daar leeft scrabble ook veel meer onder jongeren. Kinderen komen er in het basisonderwijs al mee in aanraking.”

Naast de aanwezigheid van jongeren maken ook de spelregels een Belgisch toernooi anders dan een toernooi op eigen bodem. ,,Op Nederlandse toernooien wordt er één tegen één gespeeld”, legt Wytze Groen uit. ,,Iedereen pakt zeven letters en vormt daar vervolgens een eigen woord mee. Bij Belgische toernooien krijgt iedere deelnemer dezelfde letters. Na het bekendmaken van de letters krijgt iedereen tweeëneenhalve minuut de tijd om de beste lettercombinatie neer te leggen. Het feit dat iedereen dezelfde letters krijgt, maakt het spelletje veel eerlijker. Daarnaast vind ik de Belgische speelwijze veel leuker om te doen.”

De scrabblevereniging Lettergreep heeft één keer in de week clubavond. Daarnaast organiseren de leden elk jaar zelf een toernooi. ,,We vormen een hechte groep. Naast het woordenspel staat ook gezelligheid centraal. ,,Toch streef ik er wel naar om beter te worden. Ik heb ook een boek in huis, met alle toegestane scrabblewoorden. Ik noem het de bijbel van het scrabbelen. Er zijn spelers die het hele boek uit hun hoofd kennen, maar dat gaat mij iets te ver”, lacht Wytze Groen.

Op de vraag of de wisselbeker ook volgend jaar nog in het bezit van Lettergreep zal zijn, geeft de scrabbelaar twijfelend antwoord: ,,Dat is lastig om te zeggen, scrabble is een onvoorspelbaar spelletje. Toch staan wij drieën individueel ook best hoog op de Belgische scrabbleranglijst, dus we maken best een goede kans.”

u Aanmelden bij de scrabblevereniging kan via 033 - 4754538.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie