Het schip in bij Brasserie Tenuta

19 mei 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoorts nieuwste brasserie is gevestigd op het water. Peter van Kleef heeft het voormalige pannenkoekenschip in de Eem omgetoverd tot een sfeervolle en trendy brasserie geschoeid op Zuid-Europese leest.

Van Kleef is gastheer, ondernemer, kok en sommelier. ,,Het is mijn onderneming en ik vind dat je dan van alle zaken op de hoogte moet zijn”, verklaart hij zijn veelzijdigheid: ,,In de eerste plaats ben ik natuurlijk gastheer, maar wanneer de kok verhinderd is, moeten de gasten natuurlijk wel gewoon te eten krijgen. Een van mijn belangrijkste taken is het samenstellen van de kaart. Tenuta heet geen echte doelgroep. Ik wil dat iedereen hier met plezier komt. De gerechten van de kaart gaan dan ook alle kanten op, qua veelzijdigheid, maar zeker ook qua prijs.”

Van huis uit is Van Kleef sommelier. Hij vervulde die rol bij een groot aantal vooraanstaande restaurants in binnen- en buitenland. Hij was vijf jaar werkzaam in Londen en Winchester en verder maître sommelier bij restaurant O’Mundo in hotel de Wereld in Wageningen. Daar leerde hij ondermeer de klassieke tafelbereiding waarderen, iets wat hij dan ook met liefde doet in zijn eigen restaurant. ,,Door het voedsel bij de gasten aan tafel aan te snijden, krijg je daadwerkelijk contact met de gast. De interactie is intensiever en dat werkt prettig voor beide partijen, heel anders dan wanneer je het eten gewoon maar koudweg op tafel zet. Je moet er wel de gerechten voor serveren, zoals onze hele kip voor twee personen. Dat is een echte knaller, er zijn nog maar weinig eetgelegenheden die een hele kip serveren, want die moet je dus daadwerkelijk voor de ogen van de gasten aan tafel aansnijden, die vaardigheid zijn de meeste gastheren verleerd.”

Zowel de gerechten als de wijnen van Brasserie Tenuta ademen het zuiden. ,,Op onze kaart vind je Italiaanse, Spaanse en zelfs een of twee Noord Afrikaanse gerechten”, vertelt Van Kleef: ,,De wijnen komen voornamelijk uit Frankrijk, Italië en Portugal die passen het beste bij de smaken en de geuren van de gerechten op de kaart. En soms is het andersom dan pas ik de smaak van de gerechten aan aan die van de kaart. Bij die van de rode Italiaanse wijnen bijvoorbeeld. Die hebben dat mooie zuurtje erin, dat krijg je ook wanneer je gerechten bereidt met tomaten en bepaalde kruiden.”

De kruiden kweekt Van Kleef zelf op het dek van het schip, maar dat is niet de enige feature van Tenuta. ,,Het hele voorschip kan openen, dan heb je dus een soort cabriorestaurant, lekker buiten eten en toch beschut. Het wachten is nu nog op het geschikte weer.”

u Brasserie Tenuta, Kleine Koppel 17, telefoon (033) 448 02 04, info@brasserie-tenuta.nl, www.brasserie-tenuta.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie