De Caracal met Olga Zuiderhoek

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een vrouw wacht op één bijzonder telefoontje: van een man, met wie ze een jaar geleden afsprak dat hij binnen een jaar zou besluiten voor haar te kiezen of niet. Die volgens afspraak vanavond ja of nee zal zeggen.

door Ellen de Jong

Vanavond is het de laatste dag van dat jaar. In afwachting van dat ene telefoontje dat haar leven voorgoed zou kunnen veranderen, wordt ze voortdurend gebeld door familieleden, scharrels en onbekenden. En belt ze zelf aan één stuk door: met haar laatste ex, met haar zusje Mia, met haar vriend Robbert die kapper is, met een hijger, met de vriendin van haar overleden moeder. Olga Zuiderhoek speelde dit toneelstuk van Judith Herzberg al in 2003 in Theater Bellevue in Amsterdam. Deze voorstelling is een herziene en uitgebreide versie voor grotere zalen. Ook dit keer is de regie in handen van Michiel van Erp. Daarnaast verzorgt hij de filmbeelden in de voorstelling. De muziek is van Willem Breuker.

Michiel vertelt dat ,,de voorstelling in 2003 met weinig middelen in een klein zaaltje met een klein podium in Bellevue plaatsvond. Het publiek zat er bovenop, het was een enorm succes. Dat bleef ons bij en vandaar opnieuw deze voorstelling maar dan voor grotere zalen. En anders gebracht in de zin van wat breder en groter gemonteerd en ik wilde graag experimenteren met film. Nu, zeven jaar later is het zover. Het enige wat we aan decor hebben is een bank en een prullenbak en voor de rest zie je continu een film op de achtergrond waar Olga doorheen beweegt. Qua regie moet ik vooral proberen het stuk helder te krijgen en ik moet er goed op letten dat het duidelijk is wie Olga aan de telefoon heeft en wat voor iemand dat is, daar Judith een vrij abstracte tekst heeft geschreven, als je die leest weet je helemaal niet wie er aan de andere kant aan de telefoon is. We hebben er lang aan gewerkt om het geheel begrijpelijk te krijgen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat een solo voorstelling, één iemand op toneel, boeiend is, en daar moet je veel energie instoppen. Het is voor ons ook een uitdaging dat Olga het zó speelt dat je ook een beeld krijgt van degene aan de andere kant van de lijn, terwijl het enige wat Olga kan doen is praten en bellen. Dat is behoorlijk pittig voor een actrice.”

Voor Michiel als regisseur is het prettig om met een tekst van Judith te werken. ,,Omdat die zo open is, je kan er veel kanten mee op en de grote kwaliteit van haar werk is dat ze schrijnende karakters weet te creëren zonder dat het er dik bovenop ligt. Overigens vind ik ook dat haar teksten veel humor hebben. De voorstelling wordt in het hele land in middelgrote en grote zalen gespeeld en wij hebben gemerkt dat de mensen het een bijzondere avond vinden en dat ze genoten hebben van het stuk van Judith èn van Olga natuurlijk.”

u De Flint, Coninckstraat 60, donderdag 20 mei, 20.15 uur. Reserveren 033-4229222

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie