B en W 'betreuren' onrust bij omwonenden

21 april 2010 om 00:00 Nieuws

VATHORST - Het college van B en W betreurt het dat er onrust is ontstaan bij bewoners aan de Weteringkade en Durgerdamhaven over de mogelijke bouw van een Oosters Orthodoxe kerk. ,,Daarom hebben wij met het OBV afgesproken dat er al op korte termijn met bewoners zal worden gesproken over de ontstane onrust en hun reacties op mogelijke ontwikkelingen en activiteiten in hun omgeving.'' B en W schrijven dit in de beantwoording van vragen door BPA-raadslid Raphaël Smit over de bouwplannen voor een Oosters Orthodoxe kerk aan de Weteringkade in Vathorst.

door John Spijkerman

Onder omwonenden is veel protest over de mogelijke komst van een Oosters Orthodoxe kerk schuin tegenover hun woningen. Het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van appartementencomplex de Baluster op de hoek Weteringkade/Durgerdamhaven heeft al aangegeven alle middelen aan te wenden om een wijziging van het bestemmingsplan tegen te houden. De bestemmingsplanwijziging is nodig om op de bewust plek een kerk te kunnen bouwen. Ook wil de VvE een mogelijke bouwvergunning juridisch aanvechten.

B en W erkennen dat wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk is om de bouw van de kerk mogelijk te maken is. Maar zo'n bestemmingsplanwijziging kan pas in procedure worden genomen als er duidelijkheid is over de haalbaarheid van het plan. Die duidelijkheid ontstaat de komende maanden. Omwonenden worden dan op de gebruikelijke wijze geïnformeerd en in de gelegenheid gesteld hun reactie te geven, schrijven B en W.

De Orthodoxe Parochie in Amersfoort is al heel lang op zoek naar een geschikte plek voor een kerk in Amersfoort. De parochie maakt nu gebruik van een kapel aan de Koningin Wilhelminalaan 5. Eerdere plannen kwamen nooit van de grond omdat de kerk niet in staat was haar plan financieel haalbaar te maken.

De gemeente heeft Vader Stephan Bakker geadviseerd contact op te nemen met het OBV om de mogelijkheden in Vathorst te bekijken. Eind mei 2009 heeft Bakker gesproken met het OBV over een kerk in Vathorst. In overleg met het OBV is een mogelijke plek gevonden ter hoogte van de hoek Weteringkade/Durgerdamhaven. Op 19 juni 2009 heeft het OBV de Orthodoxe Parochie een optie gegeven tot 1 juli 2010 op grond in Vathorst. Tot die tijd heeft de Orthodoxe Parochie om een technisch, ruimtelijk en financieel haalbaar plan voor te leggen aan het OBV. Lukt dat niet dan vervalt de optie. Op zijn verzoek heeft Vader Stephan Bakker het plan in februari 2010 de beoogde locatie toegelicht aan een vertegenwoordiging van het college. Bakker heeft aangegeven dat hij hoopvol is over het nu wel financieel haalbaar kunnen maken van het plan.

In opdracht van de parochie heeft een architect een schetsontwerp gemaakt voor de kerk. Het moet een bouwwerk worden met een ontmoetingsruimte, kerkzaal en een parochiedeel. De ontmoetingsruimte wordt 8 meter hoog en lift op vijftig meter afstand van de dichtstbijzijnde woningen aan de Weteringkade. De kerkzaal is 12 meter hoog, exclusief een koepel van zes meter. Het parochiedeel met kerktoren is 19 meter hoog.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie