Degradatie Cobu Boys bijna een feit

21 april 2010 om 00:00 Nieuws

Niemand op sportpark Zielhorst, de thuisbasis van de ploeg die drie jaar geleden via de nacompetitie promoveerde, gelooft nog in een wonder. Zeker na het teleurstellende optreden zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Hercules. Binnen tien minuten keek de formatie van trainer Jan van Leijenhorst al tegen een 0-2 achterstand aan.

AMERSFOORT - Na de forse nederlaag (1-6) tegen Hercules is de degradatie waarmee het hele seizoen al rekening wordt gehouden, voor Cobu Boys nog niet definitief. Maar net nog twee duels voor de boeg, een achterstand van zes punten op concurrent Dalto plus een veel slechter doelsaldo is een langer verblijf van de Amersfoorters in de derde klasse bijna onhaalbaar. door Balt Gmelig

De wedstrijd was amper vier minuten oud toen Cobu Boys doelman Seth van Leersum de bal al uit het net moest halen. Hij had geen antwoord op een schot van Ralf Goedvree: 0-1. Zes minuten later was het opnieuw raak. Martijn Verkerk veroverde de bal, liep goed door en verraste Van Leersum met een schuiver in de linkerhoek: 0-2.

Daarna probeerde de thuisclub wat aan die snelle achterstand te doen. Tevergeefs, bleek al gauw. Slechts eenmaal was de ploeg in de eerste helft gevaarlijk. Manolo van Leijenhorst kreeg de bal vlak voor rust door zijn ploeggenoot Bobby Flohr slecht aangespeeld. De spits moest de bal inleveren waarmee de beste kans voor de thuisclub in de eerste 45 minuten onnodig verloren ging. ,,Bobby had die kans zelf moeten benutten”, oordeelde Van Leijenhorst later.

Vijf minuten eerder hadden de gasten al voor de derde keer gescoord. Verkerk kon de meegereisde aanhang opnieuw laten juichen. Met een kopbal nam de aanvaller het doel van de thuisclub onder vuur. Via de onderkant van de lat verdween de bal over de doellijn: 0-3.

Na die treffer verzuimden de Utrechters de thuisclub al voor rust op een nog grotere achterstand te zetten. Drie opgelegde kansen lieten zij onbenut waardoor Cobu Boys in de resterende minuten nog op een beter resultaat mocht hopen.

De tweede helft was echter een formaliteit. Hercules, vier dagen eerder op eigen veld al met 7-5 te sterk voor Cobu Boys en nog in de race voor een plek in de nacompetitie, verzuimde de thuisclub een nog grotere afstraffing te geven dan de 1-6 die uiteindelijk op het scorebord verscheen.

In de 53e minuut kon nummer vier worden genoteerd. Tom Bosschaart was na enkele mislukte pogingen eindelijk succesvol. Met een droge knal passeerde hij de arme Van Leersum: 0-4. De spits had de goede smaak te pakken want hij nam ook nummer vijf voor zijn rekening. De aanvaller profiteerde van een fout van Cobu Boys verdediger Joeri Melkert en deponeerde de bal in het lege doel: 0-5.

Pas daarna kon Cobu Boys iets terug doen. Van Leijenhorst kon ongehinderd doorlopen en doelman Willem Strik onder vuur nemen. De sluitpost stopte de eerste inzet van de Amersfoorter maar hij was kansloos op de rebound: 1-5. Na een rode kaart (twee keer geel) voor Cobu Boys speler Wessel Schmidt bepaalde Bosschaart in de 77e minuut de eindstand op 1-6.