AZ&PC bestaat honderd jaar

31 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Waar het allemaal begon

AMERSFOORT - Op 29 mei 2010 is het precies 100 jaar geleden dat AZ&PC (Amersfoortse Zwem - en Polo Club) werd opgericht. Een bijzondere mijlpaal voor allen die deze gerenommeerde Amersfoortse vereniging een warm hart toedragen. Het eeuwfeest zal op en rond genoemde datum uitbundig worden gevierd met tal van activiteiten voor leden, oud-leden, begunstigers en vele andere genodigden. In een tweetal rubrieken zal de historie van AZ&PC worden belicht met hoogtepunten en wetenswaardigheden. door Huub van Aerssen

De ontwerper -oprichter - eigenaar van de Amersfoortse Bad en Zweminrichting, later bekend als Pesies bad, was de heer P. van Achterbergh. Na de opening in 1904 kon hij in eerste instantie geen geschikte badmeester vinden, maar het jaar er op vond hij de heer Lucas Pesie, wedstrijdzwemmer uit Zwolle, bereid om deze functie te aanvaarden. En het was dan ook deze heer Pesie die de grondslag legde voor de bloei van de zwemsport in Amersfoort. Vanaf 1904 hield badmeester Lucas Pesie alle zwemmers in Pesies bad nauwlettend in de gaten. Had hij iemand op het oog die goed leek te kunnen zwemmen, dan nam hij hun tijd op en spoorde ze aan om te gaan wedstrijd zwemmen. Op die wijze verzamelde hij een groepje jongens om zich heen die allemaal iets wilden bereiken in de zwemsport. Omdat Amersfoort in die tijd nog geen zwemvereniging had, gingen deze jongens trainen en wedstrijd zwemmen bij BZZ in Zwolle. Daar Zwolle natuurlijk niet direct naast de deur lag, overwoog Pesie al vrij snel om in Amersfoort een zwemvereniging op te richten. Op 29 mei 1910 werd dientengevolge in het kantoortje van Pesies bad de Amersfoortse Zwem - en Polo Club opgericht.

Inrichting en ontwikkeling van het toenmalige bad

De inrichting van het bad was vrij primitief: Een rij kleedhokjes langs de zijde van de (huidige) Sint Ansfridusstraat en drie bruggen als afscheiding tussen de ‘pierenbak’, het 2e, 3e en 4e bassin. Alles was uit hout opgetrokken zodat al na enige jaren de zaak enigszins uit het lood kwam te hangen. Dit deed overigens aan de gezelligheid absoluut geen afbreuk. Als eerste verbetering kwam de loopbrug langs de beekzijde zodat er nu gelegenheid was om publiek toe te laten bij wedstrijden. AZ&PC was inmiddels opgericht in 1910 en bij een van de eerste polowedstrijden was de toeloop van het publiek zo groot dat de brug tussen het 3e en 4e bassin bezweek. Deze brug werd vervolgens niet meer opnieuw gelegd, waardoor er één groot bassin ontstond en AZ&PC een poloveld van behoorlijke afmetingen rijker werd. In deze toestand is de zweminrichting vele jaren gebleven. Lucas Pesie was intussen eigenaar geworden en door de wijze waarop hij met jong en oud omging, werd zijn bad het geliefkoosde ontspanningsoord van menig AZ&PC’er. Lucas Pesie (‘De Pees’) en AZ&PC waren onafscheidelijk met elkaar verbonden. Er werd over AZ&PC ook wel eens gesproken als ‘AZ&Pesie’. Pesies bad werd in de loop der jaren meerdere malen gerenoveerd. De modderbodem werd er een van beton, het beekwater werd bronwater, de houten toren werd een stalen toren, het gemengd zwemmen maakte zijn entree en er kwam een kassa met een kassa juffrouw. Maar de sfeer, de gezelligheid en de intimiteit van Pesies bad bleven en ook de band tussen Pesie en AZ&PC. AZ&PC is Pesies bad jaren trouw gebleven. In 1968 werd het zwembad gesloten en werd het nieuwe Sportfondsenbad dat op een steenworp afstand lag, de nieuwe trainings- en wedstrijdlocatie van AZ&PC.

Eerste grote zwemevenement

In 1913 werd door AZ&PC voor het eerst een groot zwemevenement georganiseerd te weten de 2 kilometer zwemwedstrijd in de beek. De start vond plaats bij de Koppel, de finish was in het thuisbad van AZ&PC. Heel Amersfoort volgde die wedstrijd vanaf de kant en vanuit roeibootjes. De beek was in 1927 zo vervuild dat zwemmen in dat water niet langer verantwoord was. Lucas Pesie liet in 1928 het vervuilde beekwater vervangen door helder grondwater via de beek in het zwembad te pompen. Tijdens het 20-jarig bestaan van AZ&PC in 1930 werd er voor het eerst weer een 2 kilometer wedstrijd gezwommen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie