Doop vernieuwen in de paasnacht

31 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Beiden zijn ze als kind gedoopt. Margo nog in een tijd dat dit zo snel mogelijk na de geboorte gedaan werd, Adriaan, die wat jonger is, toen hij een paar weken oud was. In hun kerkelijke traditie hoorde het ritueel van de doop er vanzelfsprekend bij. Zoals veel kerkelijke rituelen vanzelfsprekend waren. Er werd verder niet veel over gepraat: je was gedoopt en dat was dat. Pas toen ze ouder werden, realiseerden Margo en Adriaan zich dat niet ieder kind in Nederland gedoopt is. En dat er ook andere visies bestaan op dopen. In de Emmaüskerk maakten zij kennis met een nieuw ritueel: de vernieuwing van je doop. Wat zoekend verwoorden ze hoe dat gebeurt en wat er dan bij henzelf gebeurt.

AMERSFOORT - Aanstaande zaterdag heet in de christelijke traditie Stille Zaterdag. Het is de dag tussen Goede Vrijdag en Paaszondag - de dag waarop herdacht wordt dat Jezus Christus in het graf lag. In steeds meer kerken is aan het eind van Stille Zaterdag een korte viering die de overgang vormt naar Pasen. In de Emmaüskerk vindt tijdens deze viering het ritueel van de doopvernieuwing plaats. Gemeenteleden Adriaan van Klinken en Margo Kunenborg maken graag gebruik van dit ritueel. door Christel Eijkelenboom

,,Op Stille zaterdag hebben we om 22.00 uur een korte vesperviering. Aansluitend is er de paasnachtviering. Op een gegeven moment wordt het donker in de kerk. Alle lichten gaan uit. Dan wordt de nieuwe paaskaars de kerk binnen gedragen: het Licht van Christus schijnt! Aan deze kaars steken de kerkgangers hun eigen kaars aan. En deze worden in de vorm van een kruis in een bak gezet voor in de kerk.

Dan gaan de aanwezigen in een kring om de doopvont staan. Dopen in de paasnacht heeft oude papieren. Het is een heel oude traditie in de christelijke kerk. Er worden woorden gesproken over hoe we door het water heen gaan, water als symbool voor de chaos en de dood. En over hoe water ook nieuw leven brengt en ons herinnert aan onze doop. Door letterlijk naar de doopvont toe te gaan herinner je jezelf aan je eigen doop en breng je je verlangen te binnen dat je wilt leven uit een ander perspectief. Dan kiest ieder in stilte zijn eigen moment om naar de doopvont toe te lopen en het water aan te raken. Dan raak je je voorhoofd aan, je lippen, je ogen, je voelt het water op je lijf, heel letterlijk. Mooie woorden zijn prachtig, maar het lichamelijke, het echt voelen van het water, voegt iets toe. Het is symbooltaal; het gaat over hoe de dood, de chaos, niet overwint en niet het laatste woord heeft. En over hoe we met Pasen mogen ervaren dat het gaat om Leven! Het zet je leven in een nieuw perspectief, het voelt als een nieuw begin, als gevoed worden voor je leven van alledag. Het is een intens moment, voor jezelf maar ook voor de groep kerkgangers als geheel. Het schept verbondenheid met elkaar. In de paasnacht vier je ook op deze manier dat er een nieuw begin is, voor iedereen.”

u Iedereen die deze viering mee wil doen is van harte welkom, ook als hij of zij niet gedoopt is. Zaterdag 3 april, 22.00 uur Emmaüskerk, Noordewierweg 131, Amersfoort. Kijk op www.kerkpleinamersfoort voor meer paasnachtvieringen in Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie