Wethouder waarschuwt thuiszorgorganisatie TSN

30 maart 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Wethouder Van Daalen heeft Thuiszorg Service Nederland (TSN) gewaarschuwd dat de organisatie orde op zaken moet stellen. Hij heeft donderdag een gesprek met de TSN-directie en wil afspraken maken.

door John Spijkerman

Thuiszorgorganisatie TSN heeft sinds 1 januari 2010 het werk en de ruim 400 medewerkers van Amant huishoudelijke hulp overgenomen. Uit reacties die bij het meldpunt van de Socialistische Partij (SP) binnenkwamen, blijkt dat TSN in sommige gevallen salarissen niet (volledig) heeft uitbetaald. Werknemers klagen dat ze sinds 1 januari 2010 lagere reiskosten krijgen en minder loon. Ook de communicatie met het hoofdkantoor in Almelo verloopt moeizaam en onbevredigend, vinden werknemers. De SP wilde uitleg van de wethouder over de situatie bij TSN. Volgens de wethouder staat de kwaliteit van de dienstverlening op dit moment niet onder druk. Van Daalen kwam met zijn uitspraken tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond.

Van Daalen erkende dat de huidige onrust onder het TSN-personeel ook een risico inhoudt voor de cliënten van TSN. Het was de reden waarom de wethouder was overgegaan tot actie.

Al eerder ging Van Daalen het gesprek aan met TSN. Aanvankelijk werden de problemen nog toegeschreven aan de overgangssituatie. Vorige week sprak Van Daalen met de operationeel directeur van TSN. Deze erkende dat sommige zaken niet goed gingen. Er werd een aantal acties uitgezet om de problemen op te lossen. Ook werd een afspraak gemaakt voor een gesprek op korte termijn tussen wethouder en TSN-directie. Van Daalen heeft een waarschuwing uitgedeeld aan TSN. Eventuele vervolgstappen die de wethouder kan nemen zijn een boete geven en als laatste stap het niet meer doorgeven van indicaties aan TSN. Dat zou betekenen dat TSN geen cliënten meer zou krijgen. De wethouder vond het echter te vroeg nu al te zeggen dat er geen vertrouwen meer is in TSN.

Van Daalen probeerde de angst weg te nemen dat de gemeente net als in 2009 bij Amant huishoudelijk hulp ook in 2010 geld moet bijleggen. Om de continuïteit van de zorg te garanderen, moest de gemeente in 2009 een miljoen euro op tafel leggen. Van Daalen denkt dat TSN met de tarieven die de organisatie hanteert, goed de eigen broek moet kunnen ophouden. Wel wil de wethouder strakkere afspraken maken en wil meer rapportages krijgen van TSN.

SP-raadslid Beltman was blij dat de wethouder de zaak serieus oppakte. Opzegging van het contract door de gemeente ziet zij als uiterste consequentie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie