‘Tegen nieuw clubhuis Hemus’

24 maart 2010 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraad is akkoord gegaan met de verplaatsing van woonboten aan de Neonweg, Schans en insteekhaven. Verplaatsing is noodzakelijk vanwege de geldende veiligheids-, gezondheids- en geluidsnormen. Ook bij de Schans moeten de vier woonschepen worden verplaatst, waarbij ook de volgorde waarin de woonboten liggen (een schip en drie woonarken), wordt veranderd. Paul van der Zwart heeft als enige van de vier een schip en zou daarom een plek krijgen aan de buitenkant. Dat wordt direct naast het toekomstige onderkomen van Hemus. Van der Zwart is bang voor flinke overlast van de vereniging. ,,Ik heb niets tegen roeien, maar zeven dagen per week gedoe om je heen, maakt mijn wonen er niet aantrekkelijk op. De meeste sportaccommodaties liggen niet in een woonwijk.’’ Van der Zwart vindt dat de nieuwe situatie wel iets ironisch heeft. ,,Je bent heel erg bezig een goede oplossing te vinden voor geluidshinder en je krijgt er geluidshinder voor terug.

Schipper trekt stekker uit woonbotenplan AMERSFOORT - Woonbootschipper Paul van der Zwart heeft vorige week woensdag wethouder Luchtenveld gemeld dat ‘hij de stekker trekt uit het woonbotenplan aan de Schans’. Van der Zwart is tegen een clubhuis voor roeivereniging Hemus op nog geen honderd meter afstand van de toekomstige ligplaats van zijn woonschip, omdat hij bang is voor geluidsoverlast.

door John Spijkerman

,,Zeven dagen per week van 08.00 uur tot ‘s avonds laat herrie om je heen is onacceptabel. Dat ga ik in ieder geval niet doen’’, zegt een strijdlustige woonschipper Paul van der Zwart. ,,Op nog geen honderd meter van een clubhuis te wonen wordt het dus niet.’’

Van der Zwart vindt dat Hemus een plek moet krijgen langs de Eem, maar niet in de buurt van de directe woonomgeving. ,,Het is raar. Eerst leg je een woonbestemming op de omgeving en dan bouw je er een sportaccommodatie naast. Je moet kiezen voor een clubhuis of voor wonen. Er is te weinig ruimte voor beide’’, vindt Van der Zwart. ,,Ik heb het donkerbruine vermoeden dat er nooit getoetst is op het feit dat het ook een woonomgeving wordt. Sportaccommodaties zijn belastend voor een woonomgeving.’’

Dat ook de provincie akkoord is gegaan met een plek voor Hemus in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) verbaast Van der Zwart in hoge mate. In het bemiddelingstraject tussen woonschippers en gemeente is er met onderhandelaar Moens wel zijdelings gesproken over een nieuw clubhuis voor Hemus, maar volgens Van der Zwart achtte Moens de kans dat de provincie akkoord zou gaan nihil. Bemiddelaar Moens zegt de woonschippers te begrijpen. Hij benadrukt dat de provincie als het om de Grebbeliniedijk gaat natuur en cultuur-historie altijd centraal stelt, maar dat de Grebbeliniedijk om de bouw van het Huis van de Watersport mogelijk te maken zo maar kan worden doorbroken. ,,Dat is onbegrijpelijk’’, vindt Moens. Tijdens de bemiddeling heeft Moens de gemeente wel ‘zijdelings’ gevraagd of de plek voor het Huis van de Watersport wel zo verstandig was. Moens voorziet grote problemen voor de woonschepen als Hemusleden hun roeiboten over de dijk af en aan voeren. ,,Het is een vreselijk ongelukkig punt. Ze mogen niet parkeren bij het clubhuis. Dat moet gebeuren op het terrein van het ziekenhuis. Dat kan voor veel overlast gaan zorgen.’’ Hij vindt het Huis van de Watersport een prachtig idee, maar niet op de huidige plek.

De gemeente zegt de reactie van Van der Zwart te hebben ontvangen. ,,Ambtelijk is er inmiddels contact met hem geweest. Afgesproken is dat bij de verdere planvorming voor zowel de inrichting van de nieuwe ligplaatsen van de woonschepen als het Huis van de Watersport overleg blijft met deze en overige woonschippers aan de Schans’’, vertelt de gemeentewoordvoerder.

Ook de Koninklijke schippersvereniging Schuttevaer is tegen het nieuwe clubhuis voor Hemus. Schuttevaer vindt dat die plek te dicht bij de insteekhaven ligt en dat is gevaarlijk als schepen achteruit de insteekhaven uitkomen. Roeiboten ondervinden veel hinder van het schroefwater van deze kerende schepen. ,,Als er ongelukken komen, is de gemeente aansprakelijk’’, zegt secretaris Van IJken van Schuttevaer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie