‘Het wordt een juweel voor Vathorst’

24 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Eerder kondigde het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van appartementencomplex de Baluster op de hoek Weteringkade/Durgerdamhaven al aan alle middelen aan te wenden om een wijziging van het bestemmingsplan tegen te houden. De bestemmingsplanwijziging is nodig om op de bewust plek een kerk te kunnen bouwen. Ook wil de VvE een mogelijke bouwvergunning juridisch aanvechten (Zie linksonder).

Oosterse kerk verrijking voor de omgeving VATHORST - Het is nergens voor nodig dat bewoners van de Weteringkade en Durgerdamhaven bang zijn voor de komst van een Oosters-Orthodoxe kerk schuin tegenover hun woningen, zegt Vader Stephan Bakker. ,,Het wordt geen showgebouw, maar goed geproportioneerd en evenwichtig. Een herkenbaar Hollands gebouw. Het is echt een gemeenschapshuis.’’

door John Spijkerman

,,Het is niet meer dan een plan’’, zegt vader Stephan Bakker van de Oosters-Orthodoxe kerk. ,,Er ligt nog geen contract. We hebben een stuk grond in optie gekregen van het Ontwikkelings Bedrijf Vathorst (OBV). Op 1 juli 2010 moet ik documenten voorleggen waaruit blijkt dat het door kan gaan.’’ Pas als het OBV akkoord gaat met de plannen, wil Bakker in de openbaarheid treden met het ontwerp. ,,Het is aan mij om straks te laten zien hoe mooi het wordt.’’ Een stichting wordt straks verantwoordelijk voor het beheer van het gebouw.

,,Er is nog niks besloten. Er staat nog niks vast’’, stelt communicatie-adviseur Anouk van Dijk van het OBV. ,,Pas als het plan financieel en bouwkundig rond is gaan we verder kijken.’’ Dan hebben de omwonenden nog alle kans om te reageren op de plannen.

Sinds 1981 zit de Oosters-Orthodoxe kerk in Amersfoort. ,,In die periode zijn we twaalf keer verhuisd. Dat is dodelijk voor een gemeenschap. Snds een jaar of drie mag de Oosters-Orthodoxe kerk gebruik maken van de privékapel van de aartsbisschop Vercammen van de oud-katholieke kerk aan de Koningin Wilhelminalaan. ,,De harde kern van onze leden bestaat uit zo’n 50 tot 70 personen. Er zijn mensen uit veertig verschillende landen.’’ Maar de steun van sympathisanten voor de kerk is veel groter dan de harde kern. Bakker vergelijkt het graag met met een vloeipapiertje waarop je een druppel inkt laat vallen.

Vader Bakker is ervan overtuigd dat de nieuwe kerk een verrrijking zal zijn voor de omgeving en het idee van een grachtengordel zal versterken. De kerk moet straks een soort Begijnenhof voor Vathorst worden, vindt Bakker. ,,Een plek voor stilte, rust en inkeer. Het binnenhof moet de hele week open zijn. Het moet een functie hebben voor de wijk anders moet je het niet doen. We willen ons zoveel mogelijk in natura laten sponsoren door lokale en regionale ondernemers. We hebben nog 4,8 miljoen te gaan en dan is het rond. Het geld is er. Het moet alleen gegeven worden. Het wordt een juweel voor Amersfoort. Maatschappelijk is het een geweldige verrijking, esthetisch sowieso.’’ De plek ligt op een steenworp afstand van Station Vathorst. ,,Ideaal’’, volgens Bakker. ,,Onze populatie is arm. Je moet bij bediend openbaar vervoer zitten.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie