Bart Greuter (12) schrijft boek

24 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Bart had zijn verhaal al af en zocht naar een manier om het uit te geven. Of het zo moest zijn, las de buurvrouw een artikel in deze krant over uitgeverij Boekscout-yo in Soest, die ook boeken van kinderen uitgeven, uiteraard mits ze wat in het manuscript zien. Dat was in deze zeker het geval. ,,Ik heb altijd al graag gelezen. In groep 5 ben ik begonnen met het schrijven van een fantasieverhaal, dat ging over een professor die de onsterfelijkheid had uitgevonden en met een robotleger een stad aanviel. Vrienden van mij figureerden als de personages. Ik heb het in de groep uitgedeeld en toen daar positieve reacties op kwamen deel 2 en 3 geschreven. Vervolgens probeerde ik dat te verkopen, maar dat liep niet zo. Iedereen was wel enthousiast. Tijdens atletiektraining liep ik vorig jaar langs een grote boom met dikke wortels en daar kreeg ik het idee voor dit boek over mythische wezens als orken, elfen en dwergen.

‘Het geheim in de boom’ deel 1 van trilogie AMERSFOORT - Als elfjarige jongen een spannend boek schrijven, dat uitgegeven wordt als je net twaalf bent. Het overkwam Bart Greuter, die 22 februari vol trots het eerste deel van zijn trilogie, Het mysterie van de diamant, getiteld Het geheim in de boom, in ontvangst kon nemen.

door Carole Kuis

Ik had het er met mijn vrienden over en zij vertelden over de wezens uit de Lord of the Rings. Ik mocht dat toen nog niet lezen. Inmiddels heb ik deel 1 gelezen. Die grote olifant sprak mij erg aan. Vanuit een computerspel heb ik ook wat ideeën gehaald, evenals de zwaardvechters uit de Middeleeuwen. Ik ben gek op geschiedenis en met name die periode. Al die figuren heb ik als basis genomen voor mijn verhaal. Een elf is de hoofdpersoon, hij huist in de wortels van een grote boom en daarin zit ook een geheim. Alle wezens willen het te pakken krijgen, aan het eind van het boek, weet de lezer eindelijk wat het geheim is, maar zit dan met de vraag: Wat moet je ermee?

In deel 2 lees je waarvoor het is en breekt een zware oorlog uit, terwijl het derde deel een beschrijving geeft van de oorlog en hoe die afloopt. Natuurlijk is het de vraag of de uitgever die ook uit wil geven als ik het afheb“, aldus Bart. Buurjongen Fernando Michiels heeft de kaft ontworpen, op aanwijzingen van de jonge schrijver.

De hoofdpersoon en de boom staan er prachtig op afgebeeld. Zijn ouders hebben het verhaal geredigeerd en opa die zelf ook gedichten schrijft, heeft nog enige suggesties gegeven. Het valt op dat er geen illustraties in het boek staan. ,,Dat vond ik niet echt nodig. Het gaat om het verhaal en dat is van het begin tot het eind spannend genoeg. Veel kinderen uit mijn groep hebben het boek gekocht en gelezen evenals de juf en ze zijn allemaal heel enthousiast. Het komt ook in de schoolbibliotheek”, vertelt Bart verder. Ook zijn ouders, broertje Tim en de rest van de familie glimmen van trots. ,,We lezen zelf ook alles wat los en vastzit, mits de tijd het toelaat en hebben ook altijd veel voorgelezen. Leuk als dat zich dan zo uit”, aldus Annemieke en Raymond Greuter.

u Het boek kost 12,95 en is verkrijgbaar bij de Bruna in winkelcentrum De Nieuwe Hof of winkelcentrum Emiclaer. Bestellen via www.boekscout-yo.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie