Basisschool De Zonnewijzer krijgt verkeersles (+ video)

5 maart 2010 om 00:00 Nieuws

ZIELHORST - Auto's, verkeerslichten, fietsers en gordels. In het programma 'streetwise' van de ANWB kwam alles terug wat met verkeersveiligheid te maken heeft. Op vrijdagochtend 5 maart volgden alle groepen van de Christelijke Basisschool De Zonnewijzer dit educatieve programma. ,,Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd bewust omgaan met de gevaren in het verkeer", zegt een begeleidster van de ANWB.

Voor elke groep was er een aangepast programma. Zo was er voor groep 1 en 2 het programma 'Toet toet'. De peuters leerden op een speelse manier verkeersgeluiden te herkennen en mochten oefenen met het oversteken. De kinderen uit groep 3 en 4 kregen uitleg over het gebruik van een gordel. Na een korte theorieles over het programma 'Blik en klik' was het tijd voor actie. In tweetallen mochten de kinderen plaatsnemen in een elektroauto om zelf te ervaren dat een gordel noodzakelijk is. Het sensationeelste programma 'Hallo auto' was weggelegd voor de groepen 5 en 6. Op de Wielerbaan mochten zij zelf in een auto rijden. Op deze manier leerden zij alles over de remweg van een auto. ,,De kinderen zelf laten ervaren hoe het is om plotseling te remmen werkt effectiever dan alleen uitleg geven", zegt een van de begeleidsters van de ANWB. Ook de oudste leerlingen kwamen in actie. Voor het programma 'Trapvaardig' moesten de leerlingen van groep 7 en 8 een moeilijk fietsparcours afleggen. De leerlingen werden op deze manier voorbereid op het fietsen naar de middelbare school.

Na afloop van het 'Streetwise'-programma kregen de kinderen een diploma mee naar huis. Het diploma is twee jaar geldig. ,,Het is de bedoeling dat wij een keer per jaar twee jaar een bezoek brengen aan een basisschool", geeft een begeleidster aan. ,,De leerlingen volgen dan alle onderdelen en blijven op die manier bewust omgaan met de gevaren in het verkeer."

Verkeerseducatie is niet nieuw op Christelijke Basisschool De Zonnewijzer. Zo richtte de school in 2002 een verkeerscommissie op. Door de oprichting van de verkeerscommissie en het opstellen van een aantal gedragsregels is het gebied rondom de school de afgelopen jaren een stuk veiliger geworden. Vorig jaar werd het actieve verkeersbeleid beloond. In 2009 heeft de basisschool het Utrechts Verkeersveiligheidslabel gehaald. Dit label wordt uitgereikt aan scholen die structureel aandacht besteden aan verkeerseducatie.

Klik hier voor een reportage van verslaggever Resy Vermeltfoort:

http://www.youtube.com/watch?v=w_t0Mt9JaHA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie