Kader Abdolah geeft lezing op Guido de Brès (+ video)

4 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SCHOTHORST - Schrijver Kader Abdolah gaf op 3 maart een lezing over literatuur en de islam aan de leerlingen van het Gereformeerde Scholengemeenschap Guido de Brès. ,,Het is belangrijk dat onze leerlingen hun ogen niet sluiten voor andere religies", zegt Piet van Dijk, de organisator van de lezing.

De schrijver gaf twee lezingen: één aan Vwo 4 en één aan Vwo 6. De vierdejaars leerlingen kregen uitleg over literatuur en de islam. De zesdejaars gingen dieper in op het boek 'Het huis van de moskee', geschreven door Kader Abdolah. De afgelopen weken hebben de leerlingen de opdracht gekregen om het boek te bestuderen. Tijdens de lezing nam Abdolah de leerlingen mee in het verhaal achter het boek. Na afloop was er ruimte om gedachten uit te wisselen en vragen te stellen. ,,Ik vind het belangrijk dat ik de leerlingen een ander gezicht kan laten zien en een ander geluid kan laten horen", zegt Kader Abdolah. ,,Ik geef heel veel lezingen, maar ik vind de lezingen op scholen toch wel het interessants. De Nederlandse samenleving is aan het veranderen, en deze leerlingen zijn de kern van die verandering."

De visie die de schrijver op de school liet zien was nieuw voor de meeste leerlingen. Veel van hen hebben in hun nabije omgeving geen contact met moslims en weten dan ook weinig over de islam. ,,De kijk van Kader Abdolah op het geloof is vernieuwend", zegt een van de leerlingen. ,,Ik vind het interessant om te horen hoe iemand over het geloof nadenkt. Ik vind het ook belangrijk om iets over andere geloven te weten, om vervolgens mijn eigen geloof te kunnen onderbouwen."

Piet van Dijk is docent Nederlands op de school en is erg blij met de komst van Kader Abdolah. ,,Het gaat voornamelijk om de prachtige filosofie achter het boek 'Het huis van de moskee'. Als docent Nederlands probeer je die filosofie ook zelf over te brengen, maar je kunt dit nooit doen op de manier doen zoals de schrijver dat zelf kan. Dat hij dit met de leerlingen wilde delen is fantastisch."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie