BPA sluit college met PvdA uit

4 maart 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT- De verkiezingsoverwinning van de BPA is voor lijsttrekker Hans van Wegen geen verrassing. ,,We hebben er de afgelopen jaren hard aan gewerkt", zegt hij. Maar ook al is de partij met 7 zetels nu de grootste, helemaal tevreden is de BPA-voorman niet. ,,Ik had eigenlijk toch iets meer gehoopt, minstens 9 zetels. Maar dat dat niet is gelukt heeft te maken met de ontwikkelingen in de landelijke politiek. Zo'n landelijk kopstuk als D66-leider Pechtold heeft bijvoorbeeld maar weinig met de lokale politiek te maken."

door André van der Velde

Als grootste Amersfoortse partij zal de BPA het initiatief nemen voor de collegeonderhandelingen. Van Wegen sluit een college met de PvdA al op voorhand uit. ,,Die partij heeft de afgelopen vier jaar niet gedaan wat ze hebben beloofd. Ze spelen graag de regent, maar dat staat ver van ons. De stad moet nu 10 tot 12 miljoen en mogelijk zelfs 15 miljoen euro per jaar bezuinigen. Dat betekent dat er principiële keuzes moeten worden gemaakt. Dus geen kaasschaafmethode meer van PvdA-wethouder Jelle Hekman."

Mogelijke collegepartners zijn volgens Van Wegen de VVD, het CDA en D66. ,,Met die partijen gaan we eerst informele gesprekken voeren om te kijken waar de blokkades liggen en waar de overeenkomsten. Maar", benadrukt hij, ,,we willen niet ten koste van alles in het college. Onze uitgangspunten zijn leidend. Die willen we voor 80 procent kunnen verwezenlijken, anders heeft het geen zin. Dan worden we een van de vele grijze muizen waar de Amersfoortse politiek al vol mee zit en daar passen we voor."

VVD-lijsttrekker Manfred Vogels is zeer tevreden met de uitslag. ,,We hebben meer stemmen gehaald dan in 2006 en zijn weer de tweede grootste partij. Dat betekent dat de kiezer onze heldere keuzes waardeert en vertrouwen in ons heeft. Wij staan pal voor de aanpak van de bereikbaarheid van de stad en het laag blijven van de ozb-lasten."

De VVD wil volgens Vogels graag weer deelnemen aan het college. Samenwerking met de BPA acht hij heel goed mogelijk. ,,Op sommige punten denken we weliswaar anders dan de BPA. Zij hebben bijvoorbeeld een andere visie op het Beekdal en de toekomst van het zwembad. Maar als je kijkt naar bijvoorbeeld de wens om het verkeersinfarct in Vathorst aan te pakken, liggen we heel duidelijk op één lijn. Het zal een kwestie van onderhandelen worden."

Grootste verliezer is de PvdA. De partij had vier jaar geleden 10 zetels en heeft er nu 'slechts' 6. Lijsttrekker Rob van Muilekom heeft er dubbele gevoelens over. ,,Een paar maanden geleden stonden we in de peiling op 4 à 5 zetels. Dus wat dat betreft ben ik blij dat we op 6 zitten, maar ik had gehoopt op 7 zetels. Maar hoe dan ook, we zijn een van de grootste partijen en doen er nu gewoon toe. Als we maar 4 zetels hadden gehaald, hadden we bij wijze van spreken vier jaar lang de mond moeten houden, maar nu kunnen we gewoon volop meepraten en meedenken over de stad."

Volgens Van Muilekom is zijn partij groot genoeg om aan het college deel te nemen. Het verbaast hem dan ook dat BPA-lijstrekker Hans van Wegen op voorhand een college met de PvdA uitsluit. ,,Die uitspraak vind ik heel wat. Amersfoort heeft een goed bestuur nodig, de partijen moeten er met elkaar de schouders onder zetten, want het wordt met het oog op de bezuinigingen heel zwaar. Bovendien kunnen we ons inhoudelijk op veel punten in het BPA-programma herkennen. Maar", vervolgt hij, ,,het initiatief ligt niet bij ons, maar bij de BPA. En het is ook niet per se noodzakelijk dat we in het college komen. Dat is afhankelijk van hoe de crisis wordt aangepakt en de bezuinigingen worden ingevuld."

Het CDA heeft 1 zetel verloren. De partij die met 5 zetels de derde partij was van Amersfoort, staat nu met 4 zetels op plaats zes. ,,Dat is teleurstellend", zegt lijsttrekker Roland Offereins. ,,,We hebben het lokaal de afgelopen vier jaar juist heel goed gedaan." Over de mogelijkheid in het college plaats te nemen, is het CDA vooralsnog afwachtend. ,,Ons past nu terughoudendheid, we zijn kleiner geworden. Bovendien ligt het initiatief nu bij de BPA. We wachten de uitnodiging af en zijn benieuwd wat de partij inhoudelijk wil gaan doen." Offereins benadrukt dat het CDA zich in een eventueel college met de BPA duidelijk wil herkennen. ,,Maar de indruk die ik nu heb is dat de BPA niet bereid is water bij de wijn te doen. Van Wegen heeft duidelijk voor ogen wat hij wil, en als partijen daaraan niet mee willen werken, gaat zijn partij wel de oppositie in. Als dat zo is, is hij kennelijk niet bereid te onderhandelen."

Lijsttrekker Pim van den Berg van D66 is zeer tevreden met de uitslag. ,,We hebben ruim 5 zetels gehaald, een prima prestatie omdat D66 niet in de raad zat. We hebben het beeldmerk D66 opnieuw moeten neerzetten en dat is gelukt dankzij de enorme inzet van onze leden, een goede campagne, waarin we duidelijk zichtbaar waren, en het feit dat we steeds uit gingen van onze eigen kracht."

Een andere duidelijke winnaar is GroenLinks. Als enige partij in het college heeft GroenLinks een zetel winst geboekt, waarmee zij nu op 5 staat. ,,Hier zijn we uitermate blij mee. Groen Werkt!", zegt lijsttrekker Sebastiaan van 't Erve. Volgens hem heeft de partij weliswaar een graantje meegepikt van het succes van het landelijke kopstuk Femke Halsema, maar is de winst ook te danken aan het optreden van de partij in Amersfoort zelf. ,,We hebben laten zien bestuurlijke verantwoordelijkheid te kunnen neme en de GroenLinks idealen waar te kunnen maken. Zo zijn we de beste zonne-energiegemeente van Nederland geworden, hebben we ons sterk gemaakt voor de natuurspeelplaatsen en helpen we mensen via Amersfoort Vernieuwt."

Een coalitie met de BPA sluit Van 't Erve niet uit. ,,Daar staan wij van harte voor open. Er zal wel flink moeten worden onderhandeld, maar we lopen niet weg voor het feit dat de stad moet worden bestuurd."

De Christen Unie heeft haar 3 zetels weten te behouden. Lijsttrekker Hans van Daalen is met name blij met de stijging van het aantal stemmen (van 8,9% naar 9,1 %) ,,het is alleen jammer dat de vierde zetel er net als vier jaar geleden net niet in zat." Van Daalen zegt zich voor te kunnen stellen met de BPA het college in te gaan. ,,De ChristenUnie is graag bereid om hierover constructief mee te denken. Ik vind het op z'n plaats goed naar de mogelijkheden te kijken, maar ik denk dat we dan nog wel wat stevige gesprekken moeten voeren", aldus Van Daalen. ,,Wat niet de bedoeling kan zijn, is dat alles wat de afgelopen vier jaar is afgesproken volledig ter discussie wordt gesteld."

,,Het is een flinke zure appel waar we nu doorheen moeten bijten, maar hier moeten we het meedoen: ik kan het niet mooier maken dan het is", reageert SP-lijsttrekker Geert Groeneveld op het verlies van een zetel ,,We hebben er de afgelopen vier jaar keihard aan gewerkt, we zijn de wijken in geweest en hebben veel actie gevoerd, maar dat was niet voldoende. We zijn er kennelijk niet voldoende in geslaagd om de kiezers duidelijk te maken wat we voor de stad hebben betekend. Dat kunnen we alleen onszelf aanrekenen."

Nieuwkomer in de raad, met 1 zetel, is Trots op Nederland Amersfoort. ,,We hadden het enigszins verwacht en sterk gehoopt"zegt Lijsttrekker Ben van Koningsveld. ,,Van nul naar iets is altijd het moeilijkste en dat hebben we nu bereikt. We zijn heel blij dat we er in zitten, dat is het belangrijkste. Nu kunnen we in elk geval ons zegje doen op de plek waar de beslissingen worden genomen."

Lijst 10 heeft geen zetels behaald en komt niet in de raad. ,,Dat is jammer", zegt lijsttrekker Bakir Lashkari, ,,maar het is goed dat een lokale partij heeft gewonnen. En wij hebben bewezen dat we een inhoudelijk goed debat en een sterke campagne kunnen voeren."

Ook de NCPN heeft niet voldoende stemmen behaald om een zetel in de wacht te slepen. ,,We komen niet eens in de buurt van een zetel", lacht hij. ,,Blijkbaar was ons verhaal niet goed genoeg. Daar kan ik om zitten huilen, maar daar schiet ik helemaal niks mee op." Koster zag ook wel aankomen dat een zetel niet zou worden gehaald. ,,Maar het is vooral teleurstellend dat we veel minder stemmen hebben gekregen dan vier jaar geleden. We zijn nota bene gehalveerd."

Koster noemt het realiteitsgehalte van de Amersfoorters laag. ,,Zij zijn kennelijk meer bezig met onderwerpen als veiligheid en integratie, dan met de economische crisis waar ze midden in zitten. Er komt nog een storm, maar men wil dat gewoon niet weten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie