Eggenkamp naar Hoogland-West

3 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Met het besluit tot bouw van een ziekenhuis aan de Maatweg veranderde het paradijs van Gerard Eggenkamp in een nachtmerrie. Bij de bouw van het ziekenhuis kreeg hij vanuit de gemeente steeds te horen dat hij moest wijken voor het ‘algemeen belang’. Zijn individuele belangen waren daaraan ondergeschikt, werd hem verteld.

In grote lijnen overeenstemming met gemeente HOOGLAND - Voor de familie Eggenkamp uit Hoogland begint de zon weer een beetje te schijnen na jaren van onzekerheid. Gerard en Tinie Eggenkamp wonen al 35 jaar aan de Maatweg 1. Op dit adres hebben Gerard Eggenkamp en zijn zoon Ronald een rietdekkersbedrijf. Het terrein wordt gebruikt voor de opslag van materialen. Sinds bekend werd dat het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg komt, pal naast zijn woning, praat Eggenkamp met de gemeente over bedrijfsverplaatsing. Inmiddels is er in grote lijnen overeenstemming over een verhuizing naar Hoogland-West.

door John Spijkerman

Eggenkamp heeft altijd gezegd niets te hebben tegen een nieuw ziekenhuis, maar hij vond dat er dan ook wat gedaan moest worden voor de direct omwonenden. Nu werd hij geconfronteerd met hoogbouw tot 41 meter en een parkeergarage van 20 meter hoog vlak voor zijn deur. In een gesprek met deze krant verklaarde Eggenkamp in 2006 dat zijn woongenot helemaal werd ontnomen. ,,Wat je hebt opgebouwd, wordt heel langzaam om zeep gebracht. Je werk lijdt er onder, en je gezin en je portemonnee.’’

Al bijna 160 jaar is een Eggenkamp rietdekker in Hoogland: het is een familiebedrijf in de ware zin van het woord. Het stak Eggenkamp dat waar de gemeente Amersfoort een nieuw bestemmingsplan voor de Maatweg heeft gemaakt om de bouw van het ziekenhuis mogelijk te maken, hij bijna geen mogelijkheden had om zijn eigen bedrijf uit te breiden. De gemeente bood hem een plek aan op bedrijfsterrein Wieken Vinkenhoef. Maar, Eggenkamp vindt dat een rietdekker uit Hoogland niet in Amersfoort hoort te zitten.

Eggenkamp heeft de strijd nooit willen opgeven. ,,Ik zal er tegen vechten net zolang tot ik niet meer kan kan’’, zei hij in 2006. Hij hoopte dat de gemeente en het ziekenhuis met alternatieve voorstellen zouden komen zodat hij het rietdekkersbedrijf alsnog kan verplaatsen.

Eggenkamp tekende bezwaar aan tegen de bouwvergunning voor het ziekenhuis, maar bleef ook in gesprek met het Meander en de gemeente. Inmiddels hebben Eggenkamp en het Meander een overeenkomst gesloten over de aankoop van het terrein van Eggenkamp aan de Maatweg 1 door het ziekenhuis.

De gemeente Amersfoort heeft vorig jaar een ruilobject aangekocht in het Buitengebied-West. In grote lijnen hebben de gemeente en Eggenkamp overeenstemming bereikt over de aankoop van de nieuwe locatie door Eggenkamp. Om het rietdekkersbedrijf met twee woningen op deze plek mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast. Als de zaak definitief is, zal ook het bestemmingsplan Buitengebied-West hierop worden aangepast. Als het rietdekkersbedrijf straks verhuist naar Hoogland-West wordt een familietraditie in ere gehouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie