Hopen op een hoge opkomst

3 maart 2010 om 00:00 Nieuws

,,Het voelt vandaag als D-day”, zegt Johan Weijman, als hoofd Burgerzaken de eindverantwoordelijke voor de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Het is heel spannend, we zijn al vanaf augustus vorig jaar met de voorbereidingen bezig”, legt hij uit. ,,We hebben toen een projectteam van zes mensen van verschillende gemeentelijke afdelingen samengesteld, dat moest zorgen voor de uitvoering. Een van de eerste dingen die we deden, was het indelen van de 86 stembureaus. Dat was een enorme hoeveelheid werk, dat ook heel precies moet gebeuren; Je wilt geen straat overslaan”, zegt Weijman met een glimlachje. Vervolgens werden leden geworven voor stembureaus, werden partijen aangeschreven om mee te doen aan de verkiezingen en werden de definitieve kandidaatlijsten samengesteld. Een kleine twee maanden voor de verkiezingen hebben alle 108.000 Amersfoortse stemgerechtigden een oproepkaart thuis gekregen.

Verkiezingen D-day voor SRO en gemeente AMERSFOORT - Het is vandaag een spannende dag, niet alleen voor de kandidaat raadsleden, maar met name ook voor de medewerkers van de gemeente en de SRO. Maandenlang zijn ze achter de schermen druk bezig geweest om de gemeenteraadsverkiezingen zo zorgvuldig mogelijk voor te bereiden.

door André van der Velde

De dag voor de verkiezingen, gisteren, zijn door de SRO alle stembureaus ingericht. ,,We hebben al een half jaar geleden de opdracht van de gemeente gekregen en vervolgens bekeken we hoe we de scholen en kerken die als stembureau moeten fungeren, geschikt gemaakt konden worden”, legt Bert van den Brom, bedrijfsleider technische dienst van de SRO uit. ,,Dinsdag hebben we de stemhokjes en stembussen geplaatst en voor de bewegwijzering gezorgd, evenals voor tafels voor de stembureauleden. Ook hebben we de verlichting aangepast en waar nodig een kachel geplaatst. Verder hebben we ervoor gezorgd dat er dorpels liggen, opritten voor minder validen.”

Een leuke klus noemt hij het opbouwen van een stemlokaal op het NS-station. ,,We hebben daar een prefab ruimte neergezet. Dit, omdat je net als tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement vorig jaar, als Amersfoorter overal in Amersfoort mag stemmen. Hiervan zal dan ook veel gebruik worden gemaakt, het is lekker makkelijk.”

Onder leiding van Jan de Kooter, die al 25 jaar verantwoordelijk is voor de organisatie van de verkiezingen in Amersfoort, zijn de stemkisten samengesteld met alle benodigdheden voor de stembureauleden: de stembiljetten, kantoorbehoeften (,,met extra rode potloden”), processen-verbaal voor het invullen van de uitslagen, turflijsten en een exemplaar van de Kieswet. Voor De Kooter zijn dit overigens de laatste verkiezingen als organisator. Hij gaat met pensioen en draagt het stokje over aan Tosca Veenhuizen en Anne Margreet Kogelman.

Vandaag zijn zo’n zeshonderd mensen in touw om de verkiezingen in goede banen te leiden. Daarbij gaat het om ruim vijfhonderd stembureauleden en verder de hele afdeling burgerzaken, communicatiemedewerkers en ICT’ers van de gemeente en medewerkers van de SRO.

De dag is voor Weijman, Van den Brom en De Kooter vanochtend al heel vroeg begonnen. ,,Om zes uur hebben 45 SRO-wagens de stembureaukistjes opgehaald. Dat is het moment van ‘nou gaat het gebeuren’”, vertelt Weijman. ,,Dan druk je op de knop en gaat het hele circus van start. Het is een lange dag, maar als alles gesmeerd loopt, vliegt die om. Voor je het weet worden de processen verbaal door de stembureauvoorzitters al weer ingeleverd.”

De SRO bracht de kistjes naar de stembureau’s zodat die om half acht open konden. Daarmee zat de klus er voor een groot deel op. ,,’s Ochtends en ‘s middag fungeren we als achterwacht om eventuele problemen als bijvoorbeeld stroomuitval op te lossen”, aldus Van den Brom. ,,Daarna begint het werk weer vanavond om negen uur als de bureaus de deuren sluiten. Als de stemmen zijn geteld, breken we de bureaus af en brengen de spullen weer naar ons kantoor aan de Soesterweg.”

Weijman hoopt op een hogere opkomst dan 58,65 procent tijdens de vorige verkiezingen. ,,We hebben geprobeerd de verkiezingen op alle mogelijke manieren te promoten. We maken ook heel bewust gebruik van de nieuwe mogelijkheden. Zo hebben we nu de Stemwijzer, een verkiezingswebsite en een sms-alert voor onder meer de uitslagen.”

uDe presentatie van de voorlopige uitslagen vindt vanavond plaats in Stadscafé de Observant, Stadhuisplein 7. Vanaf 22.00 uur zijn belangstellenden welkom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie