Bezinning op straatpastoraat

3 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Buiten klettert de regen tegen de ramen van de kerk. Binnen scharen enkele tientallen deelnemers zich rond de tafels. Voorzien van hartige taart en belegde broodjes raken mensen met elkaar in gesprek over vragen als ‘wat doet het straatpastoraat volgens u’ en ‘welke kansen ziet u voor de kerken om iets te doen voor of met dak- en thuislozen?’

AMERSFOORT - Elkaars leefwereld beter leren kennen. Dat was het doel van de ‘praatlunch’ in de Johanneskerk afgelopen zaterdag. Stichting Straatpastoraat Amersfoort wilde hiermee de verbinding leggen tussen de straat, het straatpastoraat en de kerken. Het werd een zinvolle bijeenkomst van uitwisseling en een kroon op het werk van straatpastor Bernadette van Dijk. door Christl Korzelius

Een afgevaardigde van de Fonteinkerk verwoordt het duidelijk: ,,De straatpastor is onafhankelijk. Ze hoort zonder sancties of oordeel de verhalen aan van de mensen die op straat leven. Dat is hoe de kerken het graag zien. Het kan iedereen overkomen om werk en huis te verliezen. Die verhalen lees je vaak in de Straatkrant. Stel dat alle kerkmensen zo’n krant kopen, dan hebben de verkopers een normaal inkomen. Maar ook al koop je ‘m niet, dan nog kun je de verkoper gewoon groeten.” Diverse kerken blijken activiteiten te organiseren voor dak- en thuislozen. Zo hield de Vrije Evangelische Gemeente een lunch in de periode van het oogstdankfeest. Dat werd een groot succes. “Ons doel was: laten we er als gemeente eens over nadenken dat het fenomeen van dak- en thuislozen bestaat, ook in onze stad”, aldus een lid van deze gemeente.

Leren ontvangen

Rein Brouwer, voorzitter van de stichting Straatpastoraat Amersfoort, beaamt dat er ‘van alles’ georganiseerd wordt voor dak- en thuislozen. ,,Vaak zijn dat incidentele activiteiten. Je kunt je afvragen of dit wat meer afgestemd zou kunnen worden.“ Hij vindt het van belang dat de kerken niet alleen maar géven als het om straatpastoraat gaat, maar ook leren ontvangen. ,,Het is heel moeilijk om aan tafel te gaan zitten met iemand van de straat.” Het straatpastoraat is in Amersfoort opgezet als een project voor drie jaar. Die periode loopt volgend jaar af. Brouwer: ,,Dit werk kan niet ophouden, het moet gewoon doorgaan. Daarover voeren we goede gesprekken met de kerken en de gemeente Amersfoort.”

Bernadette van Dijk, sinds twee jaar straatpastor in Amersfoort, kijkt terug op het afgelopen jaar. ,,In de instellingen is van alles veranderd. De gemeente heeft de voorzieningen uitgebreid en tegelijk een scherpere verdeling van doelgroepen doorgevoerd. Bij de mensen van de straat leidde dat tot onrust en onzekerheid. Verder waren er veel bijzondere momenten. De herdenking van onze doden, twee begrafenissen, individuele zielzorg en kleine feestjes: een verjaardag met een taartje bij de Hema of het inzegenen van een woning.” Eén van haar ‘gemeenteleden’ weet het zeker: ,,Bernadette is een topwijf. Ze dringt je nooit het geloof op. En weet je, ik ben niet dakloos. Als ik buiten ben, heb ik de hele hemel boven ‘m n hoofd.” Buiten breekt dan net de zon door.

Informatie: www.straatpastor.nl of 06-53329940.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie