‘Geen zwembad aan Hogeweg’

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Als stad zijn we heel erg op zoek naar geld’’, zegt BPA-raadslid Ruud Schulten. ,,Wij hebben al vaker gezegd dat het helemaal fout gaat aan de Hogeweg. Het zwembad aan de Hogeweg kost al 28 miljoen. Vernieuwbouw van het Sportfondsenbad kan voor 18 miljoen euro. We hebben ons plan laten doorrekenen.’’ Netto leidt het plan tot een bezuiniging van 5 tot 7 miljoen euro. Met dat geld kan het Elisabeth-terrein worden vrijgehouden van bebouwing, denkt Schulten. Of het BPA-plan realistisch is, hangt volgens hem af van de verkiezingsuitslag. ,,En hoe hoog het nieuwe college de bezuinigingsnood inschat.’’ ‘Vernieuwbouw’ van het Sportfondsenbad was oorspronkelijk een plan van Leefbaar Amersfoort. Het BPA-plan is een eerste aanzet tot verdere discussie.

BPA wil ‘vernieuwbouw’ Sportfondsenbad AMERSFOORT - De gemeente moet overwegen af te zien van een nieuw zwembad aan de Hogeweg, vindt de Burger Partij Amersfoort (BPA). Het is goedkoper en praktischer het bestaande Sportfondsenbad een face-lift te geven. De BPA wil dit plan inbrengen als serieuze optie in de college-onderhandelingen na de raadsverkiezingen van 3 maart.

Naast financiële voordelen zitten er ook inhoudelijke voordelen aan het plan, denkt de BPA. Alles wat het zwembad aan de Hogeweg niet heeft, heeft het Sportfondsenbad wel. Zo is er al een tien meter toren en zijn er speelvoorzieningen voor kinderen, merkt de partij op.

De BPA wil dat dat het huidige 50 meterbad openblijft zolang gebouwd wordt aan het nieuwe 52 meterbad. Het nieuwe zwembad moet een dak krijgen dat ook open kan. De BPA ziet eveneens mogelijkheden voor een kunstijsbaantje in het Sportfondsenbad, waarbij de restwarmte van het zwembad als energie wordt benut.

Belangrijk is verder dat de vernieuwbouw moet voldoen aan de randvoorwaarden van ecologische aanpassing aan het Beekdal. Dat betekent dat de bestaande volkstuin blijft gehandhaafd en er geen ‘verstening’ plaatsvindt van het groene ijsbaanterrein. Een ander onderkomen voor AIJV is nodig omdat het huidig onderkomen plus sporthalletje zal verdwijnen.

De BPA merkt op dat het Sportfondsenbad op een geweldige locatie ligt, die recreatief en cultureel goed aansluit op Park Randenbroek. Daarmee vergeleken is de Hogeweg een ongelukkige en krappe plek voor een zwembad. Bovendien zijn er daar geen toekomstmogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen op zwemgebied.

,,In feite is het huidige plan aan de Hogeweg in kannen en kruiken,’’ erkent raadslid Schulten. De gemeenteraad moet het programma van eisen voor het nieuwe zwembad aan de Hogeweg nog vaststellen. Maar heroverweging is volgens Schulten op zijn plaats omdat het zwembad aan de Hogeweg 11 miljoen duurder is dan oorspronkelijk gedacht en dat in een tijd van bezuinigingen. Het verwijt dat de BPA alleen altijd maar tegen dingen is, wordt met dit plan ontkracht, vindt Schulten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie