‘Vroeg nadenken over woonwensen’ (+ video)

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Zo’n dertig senioren waren op de bijeenkomst afgekomen, tot grote tevredenheid van de organiserende PvdA-raadsleden Margreet van Hensbergen en Henri Braakenburg. ,,In het Bergkwartier wonen relatief veel ouderen; 30 procent van de 9.300 bewoners is ouder dan 55 jaar”, legde Braakenburg uit. ,,Ouderen willen graag zelfstandig blijven wonen, maar dan moeten er wel allerlei voorzieningen zijn die dat mogelijk maken, zoals winkels, een postkantoor, bank, apotheek, arts enzovoort. Maar helaas zijn die voorzieningen in deze wijk dun gezaaid.”

Bijeenkomst over wonen voor senioren AMERSFOORT - Veel ouderen zijn zich er niet van bewust dat het realiseren van een passende woonruimte misschien wel tien jaar kan duren. Daarom moeten senioren niet al te lang wachten met het nadenken over hun toekomstige woonwensen. Dat is een van de conclusies van de bijeenkomst die de PvdA dinsdag in het Bergkwartier organiseerde over wonen voor senioren.

door André van der Velde

Volgens Henschoten moeten er ook veel meer woonvoorzieningen voor ouderen komen, waarbij ruimte is voor nieuwe initiatieven, zoals het Akropolis-project, een woon-, leef-, pret-, en zorgconcept voor senioren dat de komende jaren op verschillende plekken in Amersfoort moet worden gerealiseerd.

De gemeente wil in alle wijken weliswaar woonservicegebieden opzetten, maar die lijken nog niet echt van de grond te komen. ,,In drie wijken is of wordt het nu gerealiseerd, maar nog niet in het Bergkwartier”, lichtte Ineke Hooijschuur namens de gemeente Amersfoort toe. Op de vraag uit de zaal wanneer dan eindelijk het Bergkwartier aan de beurt komt, kon ze geen antwoord geven.

Anita Schimmel van de werkgroep Meer Woningen voor Ouderen stelde dat de beeldvorming over ouderen lang niet altijd klopt. ,,Oud zijn en zorgbehoefend zijn niet synoniem aan elkaar. Dat geldt slechts voor 11 procent van de ouderen.”Volgens haar spelen juist zelfredzaamheid en emancipatie een grote rol.

Over de Amersfoortse situatie is zij optimistisch gestemd. ,,We hebben gevoel vaste grond onder de voeten te krijgen en als je kijkt naar de verkiezingsprogramma’s van de meeste partijen, zie je veel voorstellen die senioren tegemoet komen.”

Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst gingen de aanwezigen in groepjes met elkaar in discussie. De uitkomsten daarvan werden na afloop als het ware meegegeven aan PvdA-Tweede Kamerlid Agnes Wolbert. ,,Als één ding heel lastig is, is het de stroperigheid van de processen om van A naar B te komen”, concludeerde ze na afloop. ,,Ik schrok dan ook van wat Ineke Hooijschuur zei. Als zelfs de overheid al zegt dat het realiseren van de woonservicegebieden veel langer duurt dan verwacht, dan kun je je voorstellen dat individuele burgers die iets willen opzetten, te maken krijgen met hele series hindernissen.”

Omdat volgens Wolbert veruit het grootste deel van de ouderen van het 75ste levensjaar te maken krijgt met zorg, moet je je al vroeg voorbereiden. ,,Dat is een eye-opener voor de meeste mensen. Je doet er zo’n tien jaar over om je woonzorgvoorzieningen te realiseren. Begin dus vroegtijdig met het nadenken hierover.”

http://www.youtube.com/watch?v=zX5YsbszL9w

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie