Onderzoek bebouwing Hogeweg 55

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Naast het Shell tankstation aan de Hogeweg 55 bevindt zich een Esso tankstation. Esso gaat in 2010 zijn LPG tank verwijderen. Dat betekent dat beperkende voorwaarden voor woningbouw komen te vervallen. Bovendien lopen de contracten met de huurders van het Shell-tankstation en de wasstraat binnen enkele jaren af. Voor eigenaar Hessing van het Shell-terrein was dit de aanleiding om te laten onderzoeken of woningbouw mogelijk is op zijn terrein. Ook als de plannen doorgaan, blijft het Esso tankstation gewoon op zijn plaats zitten. Pogingen van Hessing om het hele gebied in één keer te herontwikkelen, mislukten, omdat de Esso niet wil verkassen.

Combinatie van woningen en bedrijven mogelijk AMERSFOORT - Woningbouw met bedrijvigheid op de begane grond is goed denkbaar op de locatie Hogeweg 55. Dit blijkt uit een haalbaarheidstoets die de gemeente heeft uitgevoerd in opdracht van eigenaar Hessing van Primeur Beheer. Op dit moment zit er nog een Shell tankstation inclusief wasstraat op het perceel dat een oppervlakte heeft van ongeveer 2500 m2. Het college van B en W denkt dat een combinatie van woningbouw en bedrijvigheid zorgt voor een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van de wijk.

door John Spijkerman

,,Of en welke ontwikkeling er komt hangt af van de mogelijkheden’’, zegt Hessing. Hij heeft de gemeente gevraagd een haalbaarheidstoets te verrichten naar de mogelijkheden voor woningbouw en eventueel bedrijfsruimte op de begane grond op deze locatie. Wat Hessing betreft is één van de voorwaarden om het gebied te ontwikkelen dat de buurt de plannen ziet zitten. Hij heeft geen zin in ellenlange procedures: ,,Ik ben 70. Het moet soepel gaan. Het gaat om het beste rendement voor ons en voor de omgeving.’’

De gemeente hoopt dat er met de herontwikkeling een trend kan worden gezet voor de aanpak van dit ‘rommelige overgangsgebiedje met tankstations en wasstraten’. De gemeente denkt dat herontwikkeling eraan bijdraagt om deze zijde van de Hogeweg aantrekkelijker te maken en meer een ruimtelijke eenheid te laten worden met de bestaande bebouwing. Met een eventuele herontwikkeling van Hogeweg 55 ziet de gemeente een kans om het parkje een aantrekkelijke wand te geven. Bovendien kan er van de Sem Dresdenstraat een mooie woonstraat worden gemaakt. Parkeren moet op eigen terrein plaatsvinden. Daarnaast moet de ontsluiting van de toekomstige bebouwing plaatsvinden op de Sem Dresdenstraat.

Uitgangspunt bij de herontwikkeling van het Shell-terrein zou het al bestaande appartementencomplex aan de Sam Dresdenstraat moeten zijn. Daarvoor zijn drie en vier woonlagen gebruikt. Voor een eventuele nieuwbouw aan de Hogeweg 55 wordt gedacht aan minimaal drie en maximaal vijf bouwlagen. Hoogbouw wordt op deze locatie niet wenselijk geacht. Bij bedrijvigheid op de begane grond, denkt het college aan voorzieningen op het gebied van kennis- en diensteneconomie, zoals ICT, ontwerp- en adviesbureaus. Ook instellingen op het gebied van volwassenenonderwijs, overheid - of non-profit zijn denkbaar.

Dat er een haalbaarheidstoets is opgesteld, betekent nog niet dat er ook wordt gebouwd. ,,Het initiatief is nu aan de eigenaar’’, zegt gemeentewoordvoerder Friedel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie