‘Ja, ik heb wel iets van een pitbull’

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Een langslepend conflict met de gemeente Amersfoort over de geldigheid van zijn rijbewijs is de reden geweest dat Hans van Wegen (61) de lokale politiek is ingegaan. ,,Ik was voor mijn werk veel in het buitenland en toen ik terugkwam voldeed mijn rijbewijs niet meer aan de Nederlandse regels. De gemeente verklaarde in maart 1993 mijn rijbewijs ongeldig, ten onrechte”, blikt de lijsttrekker van de Burger Partij Amersfoort (BPA) terug.

,,De hele administratieve nasleep duurde zeven jaar, zeven jaar waarin ook nog eens van alles fout ging. Het leidde er uiteindelijk toe dat de gemeente mij in 2000 een schadevergoeding van 30.000 gulden moest betalen. Dat is veel geld voor een klein akkefietje.” Dat hij niet wilde weten van opgeven en over een lange adem leek te beschikken, vindt hij tekenend voor zichzelf. ,,Ja, ik heb wel iets van een pitbull: vast is vast. Ik ben ook geen opportunist. Ik richt me op een vast punt aan de horizon en laat me daarvan niet al te zeer afleiden.”

Van Wegen had het gevoel er in zijn strijd tegen de gemeente alleen voor te staan. ,,Ik zocht, redelijk naïef, een gemeenteraadslid bij wie ik ten rade kon, maar ik kon bij geen enkele van de - landelijke - partijen terecht. En een echte lokale politieke partij, die er wel oor voor zou moeten hebben, was er niet.” Hij kwam zo op het idee om dan maar zelf een lokale partij op te richten. ,,Helemaal toen ik tijdens een hoorzitting te maken kreeg met de toenmalige wethouder Marcel Fränzel. Ik dacht als dit het niveau is van de wethouders in Amersfoort, kan ik het zelf beter.”

De BPA werd opgericht en kwam in 2002 met twee zetels in de gemeenteraad. Inmiddels heeft de partij zes zetels. Daarmee is het eind wat de BPA-oprichter betreft nog lang niet in zicht. ,,Vroeger stemde je lokaal wat je ook je landelijk stemde, zonder te kijken naar wie jou en jouw wijk nou precies vertegenwoordigt. Tegenwoordig kijken steeds meer mensen wél naar wat hun lokale vertegenwoordigers betekenen voor hun wijk en buurt. Dat is dus een andere manier van denken dan voorheen. Er zijn ook geen typisch christen-democratische, socialistische of liberale oplossingen in een wijk.” Hij houdt even in en vervolgt met een lachje. ,,Er zijn bijvoorbeeld geen christelijke riolen of liberale wegen. De verzuiling speelt op lokaal vlak helemaal geen rol. Waar het om gaat is dat de overheid voor drie dingen moet zorgen: faciliteren, controleren en corrigeren. Ik hoop dat mensen op basis van de invulling die de partijen daaraan geven een keuze maken.”

Volgens Van Wegen laten de andere partijen op die vlakken steken vallen. ,,De BPA wil nadrukkelijk maximaal faciliteren, bijvoorbeeld zorgen dat de buurthuizen ‘s avonds geopend zijn, zodat jongeren er altijd terecht kunnen. Ook moet elke wijk zijn eigen wijkcentrum krijgen. Om de veiligheid te verbeteren willen we meer blauw op straat en verder willen we bijvoorbeeld weten of er echt wordt ingeburgerd.”

Nadat hij enkele jaren geleden met de VUT is gegaan, heeft hij meer tijd gekregen voor zijn vier kinderen en zijn hobby’s: lezen, het beluisteren van klassieke muziek en motorrijden. ,,Maar mijn grootste hobby is misschien toch wel de politiek geworden”, geeft hij toe.

Zijn grootste ergernis is misschien wel de maatschappelijke en politieke macht die de PvdA in Amersfoort heeft. ,,Amersfoort is de laatste 40, 45 jaar een echt PvdA-bolwerk. En ik vind het nogal aanmatigend hoe de partij zich profileert als partij die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving. Het is faliekante onzin dat dit het alleenrecht zou zijn van de PvdA. Alle partijen in Amersfoort nemen het op voor de zwakken in de samenleving. Het gaat er alleen om hoe. Als de Amersfoorters een andere, meer betrokken aanpak willen, moeten ze dat laten merken tijdens de verkiezingen. Ik hoop op een hoge opkomst en een duidelijke verandering in het stemgedrag.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie